Сациві можна готувати практично з будь-якого м'яса або навіть риби, але класичною версією страви слід вважати ту, в основі якої лежить птах – індичка або курка. Даний сациві – це багате поєднання смаків спецій з кремоподібним соусом на основі волоських горіхів. Про класичних і сучасних простих рецептах сациві з курки ми і будемо вести мова в цьому матеріалі.
Рецепт сациві з куркою по-грузинськи
Інгредієнти: куряча тушка - 13 кг; волоські горіхи - 320 г; часникові зубки - 8-10 шт.; гострий перець - за смаком; хмелі-сунелі - 4 ст. ложки; паприка - 2 ст. ложки; зерна коріандру - 1 ст. ложка; щіпка шафрану; ріпчаста цибуля - 620 р. Приготування Перед тим, як приготувати сациві по-грузинськи з курки, птаха необхідно занурити в каструлю з водою. Рідина повинна покривати курку. Залиште куру проваритися на півгодини, а потім витягніть її, обсушіть шкірку і поставте в духовку запікатися до рум'яної скоринки. Поки птах підрум'янюється, приготуйте ароматну пасту з горіхів і прянощів, пропустивши їх через м'ясорубку. Готову пасту з'єднайте з пасерованою цибулею і додайте в бульйон. Викладіть шматочки запеченої курки зверху і дайте сациві побурлить на невеликому вогні близько 15 хвилин.
Знавці кажуть, що в ідеалі краще дати сациві настоятися протягом ночі, але ми вважаємо, що ніхто не володіє такою витримкою а тому тарілку гарячої курки з горіховою підливою варто подавати на стіл відразу ж, з щедрою порцією кінзи і шматком лаваша.
Сациві з курки по-грузинськи - простий рецепт
Інгредієнти: куряча тушка - 12 кг; волоський горіх (очищений) - 3 жмені; ріпчаста цибуля - 7 зубків; лист лавра - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 115 г; хмелі-сунелі - 2 ст. ложки. Приготування Спочатку відваріть курячу тушку з лавром до повної готовності. Зніміть м'ясо з кісток, а бульйон відставте в сторону. Перетворіть ядра волоських горіхів в пасту разом з цибулею. Шанувальники часнику можуть додайте пасту зубок-інший улюбленого інгредієнта, в грузинській кухні йому скрізь знайдеться місце. Далі доповніть пасту хмелі-сунелі і сіллю, а потім розведіть бульйоном, підливаючи його порціями, до тих пір, поки паста не перетвориться в соус середньої густоти. Покладіть в соус шматочки вареної птиці і сервіруйте сациві з курки з волоськими горіхами теплим.
Грузинське блюдо сациві з курки
Інгредієнти: курятина - 17 кг; вершкове масло - 35 г; ріпчаста цибуля - 165 г; часникові зубки - 10 шт.; волоські горіхи - 3 1/2 ст.; жменя зелені кінзи; мелена кориця, коріандр - 1 1/2 ч. ложки; мелена паприка, гострий перець - по 1 ч. ложці; щіпка гострого перцю, меленої гвоздики; яєчні жовтки - 3 шт.; оцет - 35 мл Приготування Курятину відваріть до повної готовності і готове м'ясо відокремте від кісток. Гарячий бульйон відставте на час в сторону, скоро він нам знадобиться для приготування соусу.
Для горіхової пасти слід пропустити ядра волоських горіхів через м'ясорубку, додайте пасеровану цибулю і пюрированные часникові зубки. Готову ароматну пасту доповнюємо прянощами і оцтом, останній допоможе
розкрити смак додаються інгредієнтів. Отриману пасту розведіть курячим бульйоном до консистенції жирного кефіру. Поставте суміш на вогонь і дочекайтеся, коли вона почне вирувати. Відберіть ополоник гарячого соусу і збийте його з яєчними жовтками, які допоможуть загустити сациві. В отриманий соус викладіть шматочки птиці і зніміть блюдо з плити. Подавайте теплим.
При бажанні, сациві з курки можна зробити в мультиварці: зваривши птицю, залиште бульйон в чаші і розведіть в ньому горіхову пасту. Увімкніть «Гасіння» і дочекайтеся закипання, додайте жовтки і птицю.