Вернуться назад Распечатать

Лобіо з квасолі по-грузинськи

Лобіо з квасолі по-грузинськи
Лобіо по-грузинськи готують з квасолі з додаванням зелені та інших компонентів, відповідно до конкретного рецепту. Варіантів цієї страви безліч, ми сьогодні зупинимося тільки на деяких з них.

Класичний рецепт лобіо з червоної квасолі по-грузинськи


Інгредієнти:

  • червона квасоля – 475 г;

  • морква – 210 г;

  • ріпчасту цибулю (за бажанням) – 100 г;

  • рослинна рафінована олія – 40 мл;

  • томатна паста – 70 г;

  • свіжа зелень кінзи – 1 пучок або по смаку;

  • свіжа зелень петрушки – 1 пучок або по смаку;

  • свіжа зелень кропу – 1 пучок або по смаку;

  • свіжа зелень базиліка – 05 пучка або по смаку;

  • куркума – за смаком;

  • аджика – за смаком;

  • мелений чорний перець – за смаком;

  • часник – 2-3 зубця або по смаку;

  • сіль.


  • Приготування
    Отже, суху квасолю гарненько промиваємо, заливаємо холодною водою і залишаємо як мінімум на сім годин для набухання. Враховуйте, що бобові при замочуванні збільшуються в об'ємі і поглинають воду, тому налийте її в квасоля з запасом.
    Зливаємо з набряклою квасолі стару воду, промиваємо зерна добренько, поміщаємо в каструлю, вливаємо очищену воду, щоб вона тільки покрила вміст, і розміщуємо на вогні. Даємо закипіти, зменшуємо інтенсивність вогню до мінімуму, прикриваємо ємність кришкою і витримуємо квасолю до м'якості. У середньому для цього потрібно близько півтора годин. За п'ять хвилин до закінчення процесу варіння квасоля підсолюємо за смаком.
    Тепер чистимо і дрібно шаткуємо морква, за бажанням ріпчасту цибулю і пасеруємо овочі на сковороді або сотейнику до м'якості. Тепер викладаємо в сковороду половину від усієї кількості цілої відвареної квасолі. Решту фасольку розминаємо толкушкой і також закладаємо до інших компонентів. Вливаємо невелику порцію відвару, в якому варилися боби, додаємо томатну пасту, трохи куркуми, солі і перцю і даємо протушкувати на малому спеці протягом тридцяти хвилин.
    На закінчення додаємо попередньо промиту і дрібно нарубану зелень кінзи, петрушки, кропу і базиліку, очищений і подрібнений часник, аджику, мелений перець, при необхідності ще трохи солі, перемішуємо, тушкуємо ще п'ять хвилин, і знімаємо з вогню.
    Даємо лобіо настоятися протягом п'ятнадцяти хвилин і можемо подавати.

    Рецепт лобіо з зеленої стручкової квасолі по-грузинськи


    Інгредієнти:

  • зелена стручкова квасоля – 500 г;

  • курячі яйця – 4 шт.;

  • цибулю зелений – 100 р;

  • масло вершкове – 75 г;

  • свіжа зелень кінзи – за смаком;

  • свіжа зелень петрушки – за смаком;

  • свіжа зелень базиліка – 20 г або по смаку;

  • мелений чорний перець – за смаком;

  • сіль.


  • Приготування
    Ретельно промиваємо квасолю і зелений лук і даємо воді стекти. Тепер розрізаємо стручки квасолі на фрагменти розміром близько двох сантиметрів, а зелену цибулю дрібно шаткуємо і складаємо все в окрему ємність. Приправляємо зелену масу сіллю, меленим чорним перцем і перемішуємо.
    Лобіо з квасолі по-грузинськи
    На сковороді з товстим дном або в сотейнику розпускаємо вершкове масло, додаємо квасоля з цибулею і підрум'янюємо, помішуючи, протягом декількох хвилин. Додаємо в сковороду попередньо вимиту, обсушену свіжу зелень кінзи, петрушки і базиліка, прикриваємо ємність кришкою і тушкуємо під кришкою на малому вогні до готовності квасолі.
    В окремій мисці збиваємо з сіллю і меленим перцем яйця до однорідності і виливаємо в сковороду з квасолею і зеленню. В яєчну масу можна додати будь-які спеції і прянощі на ваш смак. Перемішуємо блюдо ретельно, щоб яйця добре схопилися, знімаємо з вогню і можемо подавати, прикрасивши гілочками свіжої зелені.