Під стравою сациві можуть розуміти як сам горіховий соус, так і гарячу страву, приготовлене в його додатку. Часто в сациві готують овочі, м'ясо або рибу, але традиційним вважається сациві з птиці. У цьому матеріалі ми вирішили зосередити свою увагу на традиційному сациві з курки по-грузинськи, приготованому відразу в декількох варіаціях.
Простий рецепт сациві з куркою по-грузинськи
Ми вирішили почати з найпростішого варіанта соусу, а потім перейдемо до ускладненим, збагаченим спеціями версіями.
Інгредієнти: ядра волоських горіхів - 1 ст.; жменя кінзи; часникові зубки - 3-4 шт.; сік одного лимона; курятина - 950 г; ріпчаста цибуля - 210 г; борошно - 25 г; курячий бульйон - 475 мл Приготування Перед тим, як приготувати сациві по-грузинськи з курки, слід підготувати горіхову базу для нашого соусу. Для цього волоські горіхи перетворюють в пасту будь-яким зручним способом, потім додають зелень кінзи, перець, цитрусовий сік з часниковими зубками і подрібнюють всі повторно.
Що ж стосується птиці, то для сациві можна використовувати абсолютно будь-які частини тушки, соус чудово доповнить як біле, і червоне м'ясо. Вибравши м'ясо, підрум'яньте його зі всіх сторін, але до готовності не доводьте. У цій же посуді підрум'яньте і шматочки цибулі. Коли останні стануть золотистими, посипте їх борошном і почніть повільно вливати бульйон, безперервно перемішуючи всі складові. У бульйоні розведіть і горіхову пасту, а коли сациві загусне, покладіть в нього курятину і залиште нудитися на мінімальному спеці близько півгодини.
Грузинське блюдо сациві з курки
Інгредієнти: Для курки:
куряча тушка - 17 кг; ріпчаста цибуля - 240 г; листя лавра - 2 шт.; вода - 14 л. Для сациві:
рослинне масло - 45 мл; волоські горіхи - 260 г; часникові зубки - 6 шт.; мелена кориця, гвоздика - по 1/2 ч. ложки; насіння коріандру - 1 1/2 ч. ложки; паприка - 1 ч. ложка; оцет - 35 мл Приготування Птицю залийте водою, додайте лавр і цибулю, і відваріть птицю близько півгодини, не забуваючи видаляти шум з поверхні. Після попередньої варіння тушку кладуть ще і в духовку при 200 градусах на все ті ж півгодини. Готову птицю можна розібрати на волокна, а можна розділити на 8-10 великих шматків.
Бульйон, що залишився уварите до об'єму 1 літр. Прийміть за пасту сациві, для якої волоські горіхи перемелюють разом з часником, а потім з'єднують з маслом, спеціями і оцтом. Готову пасту розведіть в бульйоні і розмістіть на середньому жарі до закипання. Як тільки соус завирує і загусне, додайте в нього шматочки курятини і зніміть з вогню. Сациві необхідно охолонути перед подачею.
Сациві з курки по-грузинськи - класичний рецепт
Інгредієнти: волоські горіхи - 3 ст.; курячий бульйон - 12 л; часникові зубки - 10 шт.; зелень коріандру - 1 1/2 ст.; ріпчаста цибуля - 175 г; гострий перець - за смаком; курятина - 11 кг; паприка - 3 ч. ложки; мелений коріандр, пажитник - по 1 ч. ложці; щіпка меленої кориці; яєчні жовтки - 2 шт.; оцет - 35 мл Приготування Збийте горіхові ядра в пасту з половиною склянки бульйону. Додайте пасту пюрированный часник.
Спасеруйте подрібнену цибулю до зарум'янювання. До цибулі додайте шматочки курятини і дайте схопитися золотистою скоринкою і їм. Приправте рум'яне м'ясо сумішшю прянощів і залийте горіховим соусом з рештою бульйоном. Коли сациві закипить і загусне, відберіть ополоник в окрему миску і швидко збийте з жовтками. Вилийте соус з жовтками назад в каструлю, додайте оцет і охолодіть страву перед подачею.