Лобіо – класичне блюдо грузинської кухні, що складається головним чином з квасолі. Різноманітні приправи і спеції надають йому пікантність і неповторність. Давайте розглянемо з вами, як приготувати лобіо з червоної квасолі.
Рецепт лобіо з червоної квасолі
Інгредієнти: суха червона квасоля – 500 г; цибулина – 3 шт.; оцет яблучний – 5 мл; олія рослинна; волоські очищені горіхи – 100 г; часник – 5 зубчиків; паста томатна – 05 ст. ложки; орегано – за смаком; базилік – за смаком; кріп – 1 ст. ложка; коріандр в насінні – щіпка; мелена кориця – щіпка; паприка солодка – за смаком; сіль. Приготування Для приготування лобіо червону квасолю заливаємо водою і залишаємо приблизно на 6 годин, а потім відварюємо до готовності. Цибулину обробляємо, шаткуємо і пасеруємо на рослинній маслечко. Потім додаємо квасолю і підсолюємо за смаком. В окремому сотейнику з'єднуємо всі прянощі, трави і заправляємо яблучним оцтом. Ставимо посуд на 2 хвилини на вогонь і додаємо подрібнені горіхи і часник. Цибулю з квасолею викладаємо в чавунець, додаємо томатну пасту, розбавляємо гарячою водою і ставимо на вогонь. Слідом відправляємо ароматну суміш, ретельно перемішуємо і залишаємо лобіо по-грузинськи з червоної квасолі нудитися 15 хвилин.
Лобіо з консервованої червоної квасолі
Інгредієнти: консервована червона квасоля – 1 банка; горіхи волоські – 200 г; цибулина – 1 шт.; часник – 2 зубчики; перчик чилі – за смаком; гранатові зерна – за смаком; олія рослинна; свіжа кінза; спеції. Приготування Консервовану квасолю відкидаємо на друшляк, ретельно промиваємо і залишаємо на кілька хвилин. Гострий перець обполіскуємо, виймаємо серцевину і подрібнюємо. Свіжу зелень дрібно рубаємо ножем. Цибулю чистимо, шаткуємо і пасеруємо з додаванням масла до золотистого відтінку. Волоські горіхи подрібнюємо і обсмажуємо окремо на сухій сковорідці. Підготовлену червону квасолю поділяємо на дві рівні частини і перекладаємо одну в блендер, додавши туди обсмажену цибулю, часник і перець чилі. Ретельно все збиваємо до однорідної маси і викладаємо в сотейник. Додаємо решту цілу квасоля і зелень кінзи. Масу перемішуємо, прогріваємо кілька хвилин, і викладаємо на блюдо, посипаючи зернами граната.
Лобіо з червоної квасолі в мультиварці
Інгредієнти: квасоля суха – 15 ст.; цибулина – 1 шт.; часник – 3 зубчики; паста томатна – 40 г; кінза – за смаком; спеції. Приготування Готуємо все інгредієнти: цибулю чистимо, подрібнюємо і пасеруємо до рум'яного кольору в олії. Кінзу і часник рубаємо як можна дрібніше. У чашу мультиварки висипаємо суху квасолю, заливаємо її водою і вибираємо режим «Гасіння». Через 15 години додаємо до неї пасту, зелень і часник. Знову вливаємо склянку води і тушкуємо ще одну годину. Подаємо лобіо порційно, заправити спеціями.