Лобіо палає вираженим яскравим смаком гостроти в поєднанні з пряною зеленню і ароматними спеціями. Таке блюдо можна робити завжди різноманітним, додаючи в нього на вибір горіхи, гриби, яйця, копченості або будь-який вид м'яса. До того ж лобіо можна їсти і холодним, і гарячим, подавати просто так або в поєднанні з гарніром.
Як приготувати лобіо з червоної квасолі?
Інгредієнти: квасоля червона – 600 г; часник – 2 зубки; перець червоний гострий – 05 стручка; ядра волоських горіхів – 20 р; цибуля – 2 шт.; пряна зелень (петрушка, кінза, селера) – по 10 р; спеції (уцхо-сунелі, коріандр, чабер) – кожній по 05 ч. ложки; сіль – за смаком; гранатовий сік – 3 ч. ложки. Приготування Дуже зручно, коли є можливість перебрати і замочити квасолю у холодній воді на ніч. Вранці зливаємо з неї воду, перекладаємо в каструлю і затоку чистою водою ставимо варитися на плиту, приблизно на 15 години.
Очищений часник і гострий перець довільно ріжемо і складаємо в ступку, додавши сюди ж горіхи і трохи підсолюємо. Беремо маточка і расталкиваем весь вміст ступки в пасту. Цибулю, очищаємо і нарізаємо на півкільця. Всю пряну зелень дрібно рубаємо ножем.
Тепер займемося возз'єднанням всіх інгредієнтів для приготування смачного лобіо з квасолі. У готову квасолю (не зливаючи залишилася в ній рідина) викладаємо цибулю і приготовану нами пасту, підсолюємо, перемішуємо з квасолею. Через 3-5 хвилин додаємо зелень, ароматні спеції, а для кислинки, наливаємо гранатовий сік. Знову все перемішавши, даємо нашому лобіо кип'ятити 10 хвилин. Особливо смачно їсти цю страву з грузинської коржем, але ви можете замінити її свіжим хлібом.
Рецепт лобіо з консервованої білої квасолі
Інгредієнти: квасоля (консервована, біла) – 05 л; цибуля – 1 штука; спеції (червоний мелений перець, базилік, хмелі-сунелі) – по щіпці кожної; помідор – 1 шт.; сіль - за смаком; часник – 2 зубки; зелень (петрушка, селера) – по 10 г, в кожній; рослинне масло – 4-5 ст. ложки. Приготування У сотейнику розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому, до готовності нарізаний на півкільця цибулі. Якщо вам колись варити квасолю, тоді беремо консервовану, відкриваємо і викладаємо весь вміст банки до цибулі. Помідор нарізаємо невеликими кубиками і теж відправляємо в сотейник. Слідом додаємо пропущений через прес часник і по щіпці кожної з наявних спецій. Підсолюємо лобіо по смаку, перемішуємо і тушкуємо на блюдо дуже слабенькому вогні 10-12 хвилин. В самому кінці вводимо ароматну, дрібно нарізану зелень і потримавши на вогні все пару хвилин, можна вважати лобіо готовим.
Лобіо з стручкової квасолі з куркою
Інгредієнти: стручкова квасоля – 450-500 г; цибуля ріпчаста – 2 шт.; куряче філе – 300 г; часник – 3 зубки; морква – 1 шт.; спеції (коріандр, шафран, гострий червоний перець) – по 1/3 ч. ложки; зелень (кінза, селера) – кожній по 15 г; сіль – одна щіпка. Приготування М'ясо курячої грудки, омываем водою, просушуємо і нарізаємо шматочками у вигляді великих кубиків. Викладаємо його на сковороду, розігріту з рослинною олією, і смажимо, поки курка не пустить сік. Потім додаємо
нарізану кубиками ріпчасту цибулю і тонкими кільцями моркву, присипаємо дрібкою солі і обсмажуємо до готовності. Тепер, щоб додати аромату і гостроти, додаємо спеції і дуже дрібно нарубаний часник. Слідом викладаємо, наш основний інгредієнт – стручкову квасолю. Збавивши вогонь до мінімуму, тушкуємо лобіо протягом 15 хвилин. За 2-3 хвилини, як вона приготується, додамо страви прянощі, з допомогою дрібно нарізаної зелені кінзи і селери.
Такий рецепт особливо припаде до смаку тим, хто любить поєднання овочів з м'ясом.