Безсумнівним лідером серед овочів, що використовуються для приготування закусок на зиму є баклажани. Вони володіють цікавими смаковими якостями і безліччю корисних елементів. Особливо гарні баклажани в поєднанні з часниковим соусом .
Баклажани в часниковому соусі - рецепт на зиму
Інгредієнти: баклажани – 5 кг; часник – 7 головок; солодкий болгарський перець – 15 кг; стручок гіркого перцю – 1 шт.; рослинна рафінована олія – 500 мл; оцет 9% – 375 мл; сіль. Приготування Першим ділом промиваємо баклажани ретельно, шаткуємо гуртками, присаливаем і залишаємо їх на час для того, щоб вони віддали свою гіркоту. Тепер опускаємо баклажановые скибочки в холодну воду на десять хвилин, а потім виймаємо, промаківающімі серветками або рушниками і підрум'янюємо на рослинному маслі з двох сторін.
Для соусу очищаємо часник від лушпиння, болгарські та гострі перці позбавляємо від плодоніжок з насінням і пропускаємо підготовлені овочі через м'ясорубку. Можна також скористатися для цієї мети чашею блендера з насадкою «ніж». Поміщаємо овочеву суміш в емальовану ємність, додаємо чотириста мілілітрів рослинного масла, оцет, приблизно півтори столові ложки солі, прогріваємо все до кипіння, проварюємо протягом п'яти хвилин і знімаємо з вогню.
Обсмажені баклажани викладаємо у стерильні, сухі півлітрові банки, просочуючи кожен шар приготованим соусом, прикриваємо прокип'яченими кришками і ставимо на стерилізацію. Через сім хвилин перебування в киплячій воді, заготівлю закатуємо і поміщаємо під теплу ковдру кришками вниз до повного охолодження.
Баклажани, заготовлені за рецептом, позаимствованному з грузинської кухні, виходять досить гострі і пікантні. Для більш м'якого смаку можна зменшити кількість гострого перцю.
Баклажани в гострому часниковому соусі - рецепт з грузинської кухні
Інгредієнти: баклажани – 3 кг; часник – 3-4 головки; червоний солодкий болгарський перець – 3 шт.; стручки гіркого перцю – 2-3 шт.; оцет 9% – 65 мл; рослинне масло – 75 мл; сіль – 30 г; цукровий пісок – 100 р. Приготування Вимиті плоди баклажанів позбавляємо від плодоніжок, розрізаємо на дві половини, які в свою чергу ділимо ще на чотири частини. У підсумку отримуємо довгасті баклажановые часточки. Пересипаємо їх сіллю і залишаємо на півтора-дві години для відділення соку і видалення гіркоти. Потім заливаємо баклажани водою і відварюємо після закипання протягом п'яти хвилин. Далі відкидаємо часточки овоча на друшляк і даємо стекти. Тим часом очищаємо від насіння і плодоніжок солодкі і гіркі перчини, чистимо часник, прокручуємо через м'ясорубку і поміщаємо в емальовану ємність. Туди ж вливаємо оцет, рослинне масло, додаємо цукровий пісок, сіль, перемішуємо і прогріваємо до кипіння.
Тепер з'єднуємо разом відварені баклажани і соус, визначаємо на вогонь і даємо прокипіти протягом п'яти хвилин.
По готовності розкладаємо гарячі баклажани по попередньо простерилизованным сухим баночках разом з соусом, закатуємо кришками і ставимо під теплу ковдру на самостерилизацию до повного охолодження.
Ще один варіант заготовки баклажанів в часниковому соусі передбачає їх попереднє обсмажування, що надає страві особливого шарму.
Баклажани, смажені в часниковому соусі з цибулею - рецепт на зиму
Інгредієнти: баклажани – 25 кг; цибуля ріпчаста – 200 г; часник – 2-3 головки; листя лавра; сіль; свіжа зелень петрушки; вода фільтрована – 175 мл; масло рослинне – 275 мл; оцет 9% – 150 мл Приготування Баклажани промиваємо, позбавляє від плодоніжки і шкірки, шаткуємо кубиками середнього розміру і складаємо в емальований посуд, щедро пересипаючи шари сіллю. Через півтори-дві години, коли баклажани позбудуться від солі і виділять сік, промиваємо їх добряче холодною водою і даємо стекти.
Тим часом очищений цибулю шаткуємо півкільцями, дрібно рубаємо часник і попередньо промиту свіжу зелень петрушки. Очищену воду змішуємо зі ста п'ятдесяти мл рослинного масла, оцтом, додаємо свіжу зелень і часник, прогріваємо отриману суміш до кипіння і знімаємо з вогню.
Трохи обсохлі баклажани викладаємо на розігріту сковороду з рослинним маслом, даємо підрум'яниться з усіх боків, і заповнюємо ними попередньо прокип'ячені сухі банки, чергуючи з цибулею і поливаючи шари приготованим соусом з часником і зеленню. Тепер поміщаємо ємності на стерилізацію і витримуємо півлітрові баночки - сім, а літрові - п'ятнадцять хвилин.