Ачма - це грузинський пиріг з листів вареного тіста, в поєднанні з начинкою з сиру і просоченням з кефіру і яєць. Пропонуємо лінивий варіант страви, в якому в якості тесту ми будемо використовувати лаваш.
Лінива грузинська ачма з лаваша з кефіром - рецепт в духовці
В оригіналі грузинська ачма готується з сулугуні або в поєднанні його з імеретинськими сирами. Але ми зробимо невеликий відступ і візьмемо для начинки суміш сулугуні та російського сиру.
Інгредієнти: лаваш тонкий (великий) – 2 шт.; кефір – 550 мл; яйця – 2 шт.; сир сулугуні або адигейський – 225 г; сир російський – 225 г; вершкове масло – 100 г; свіжа зелень – за смаком; чорний мелений перець – за смаком; сіль. Приготування Першим ділом для приготування ачмы трохи збиваємо яйця, змішуємо їх з кефіром, додаємо мелений перець і при необхідності (якщо сир солоний) сіль. Два види сиру перетираємо через тертку, змішуємо в мисці і додаємо за смаком та бажанням свіжу дрібненько нарізану свіжу зелень.
На дно промасленим форми для запікання вистилаємо один лаваш, щоб краї звисали з боків і щедро змащуємо дно сумішшю яєць і кефіру. Далі розподіляємо шар начинки, другий лаваш розрізаємо на аркуші відповідного розміру і викладаємо по черзі їх у форму, промазуючи знову кефіром і яйцями і притрушуючи сирною начинкою.
Тепер підверніть краю лаваша, як би вкриваючи вміст форми, заливаємо залишками соусу і розкладаємо шматочки вершкового масла. Готується ачма протягом тридцяти п'яти хвилин при температурі 180 градусів.
Лінива ачма з лаваша в мультиварці
Інгредієнти: лаваш тонкий (великий) – 2 шт.; кефір – 400 мл; сир сулугуні, бринза або адигейський – 255 г; сир твердий – 255 г; яйця – 3 шт.; вершкове масло – 65 г; свіжа зелень (за бажанням) – за смаком; чорний мелений перець – за смаком; сіль. Приготування Готується ачма в мультиварці по тому ж принципу що і в духовці, тільки в якості форми використовується мультикастрюля. Промасливаем її добряче
викладаємо перший лаваш і рясно змащуємо сумішшю яєць і кефіру. Після цього притрушиваем сумішшю натертого твердого сиру сулугуні, при бажанні змішаної з зеленню і накриваємо відповідним відрізу лаваша. Чергуємо шари кефіру соусу, сиру і лаваша, поки закінчиться сир і лаваш, а потім прикриваємо боками першого лаваша, заливаємо залишилася сумішшю кефіру і яєць і укладаємо шматочки вершкового масла. Готуємо ачму в режимі «Випічка» 60 хвилин, а потім дуже дбайливо і акуратно перевертаємо на інший бік, скориставшись ґратами для приготування на пару. Випікаємо ще тридцять хвилин, а потім витягуємо ачму на блюдо і відразу ж подаємо, поки гаряча.