Практично у кожного народу є свій незвичайний рецепт м'ясного рагу . Для грузинської кухні цим примітним рецептом є чахохбілі з курки.
Якщо раніше чахохбілі робили з фазанів, то зараз для цієї мети згодиться звичайна куряча тушка, в ідеалі – домашня. Крім птиці в блюдо йде стандартний набір овочів, разом з традиційними грузинськими травами і прянощами. У підсумку виходить ситне блюдо, яке можна готувати цілий рік і сервірувати до столу самостійно, або в компанії коханого гарніру.
Рецепт чахохбілі з курки по-грузинськи в домашніх умовах
Інгредієнти: яловичина (філе) - 980 р; томати у власному соку - 960 мл; ріпчаста цибуля - 370 г; часникові зубки - 4 шт.; аджика - 15 г; жменя зелені кінзи. Приготування Довільно, шматками середньої товщини, наріжте куряче філе. Добре розігрійте жаровню з маслом і обсмажте в ній курятину порціями, до зарум'янювання. Коли курячі шматочки схопляться, перекладіть їх на окреме блюдо, підлийте ще масла, зменшіть жар і спасеруйте подрібнену цибулю. Додайте до цибулі пропущений через прес часник, влийте томати, аджику і дочекайтеся закипання соусу. Після, поверніть у посуд курятину і залиште її нудитися ще 15 хвилин. Готове чахохбілі доповніть зеленню кінзи прямо перед сервіруванням.
Цей же рецепт чахохбілі з курки можна повторити в мультиварці. Для цього обсмажте цибулю і курятину на «Випікання», після чого додайте часник, аджику і томати, перейдіть в режим «Гасіння» і залиште все на півгодини.
Класичний рецепт чахохбілі з курки по-грузинськи
Для цього простого рецепту чахохбілі з курки ми будемо використовувати цілу тушку птиці з шкірою. Завдяки цьому готове блюдо вийде значно ситніше і наваристее.
Інгредієнти: курка (ціла тушка) - 24 кг; вершкове масло - 65 г; ріпчаста цибуля - 230 г; часник - 3 зубки; томати у власному соку - 530 г; червоний винний оцет - 5 мл; хмелі-сунелі - 1 ч. ложка; по жмені зелені петрушки, кінзи і базиліку. Приготування Обробити тушку курки і нарубаєте кожну з частин на шматки приблизно однакового розміру. Підрум'яньте птицю в добре розігрітій жаровні, щедро посоливши і приправивши її хмелі-сунелі. Як тільки курка почне схоплюватися рум'янцем, додайте до неї цибульні кільця і залиште їх розм'якшуватися. Видавіть часник і додайте томати у власному соку. Коли останні розійдуться в соус, зменшіть жар і залиште страву нудитися на слабкому вогні приблизно 40 хвилин. У самому фіналі влийте оцет і додайте велика кількість свіжої зелені.
Грузинський рецепт приготування чахохбілі з курки
Поза сезону буває проблематично знайти не тільки якісні свіжі томати, але і їх консервованих у власному соку побратимів. Для тих, хто страждає від нестачі томатів, але все одно бажає спробувати грузинську класику, ми приготували цей рецепт чахохбілі з курки з томатною пастою.
Інгредієнти: курятина - 840 кг; ріпчаста цибуля - 165 г; томатна паста - 130 г; цукровий пісок - 25 г; часник - 4 зубки; гострий перець - за смаком; свіжа зелень (кінза, естрагон, базилік). Приготування Для цього рецепту ви можете використовувати як тільки біле м'ясо,
так і його суміш з червоними частинами тушки. Вибране м'ясо розділіть на кубики однакового розміру і швидко підрум'яньте в добре розпеченій жаровні. Перекладіть шматочки курятини на блюдо, і візьміться за соус. В тій же посуді обсмажте цибульні кільця до прозорості. В ступі розітріть зубки часнику з гострим перцем і додайте ароматну пасту в сковороду. Через півхвилини влийте розведену в 400 мл води томатну пасту, додайте цукор і сіль, дочекайтеся закипання соусу. При бажанні, зробити його гущі можна за допомогою невеликої кількості борошна. Поверніть курятину в гарячий соус і тушкуйте ще 20 хвилин. Подавайте з великою кількістю зелені.