Хачапурі – традиційне грузинське блюдо, яке представляє собою тонку корж з різною начинкою. Для його приготування зазвичай використовують прісне бездріжджове тісто, але ми розповімо вам ще деякі варіанти.
Тісто для хачапурі по-аджарськи Інгредієнти: молоко – 1 ст.; масло рослинне – 2 ст. ложки; борошно – 500 г; сіль – щіпка; цукор – щіпка; яйце – 1 шт.; сухі швидкорозчинні дріжджі – 10 р. Приготування Щоб приготувати тісто для хачапурі, наливаємо в миску тепле молоко, додаємо цукор, сіль і вбиваємо яйце. Потім поступово додаємо борошно, сухі дріжджі. Гарненько все перемішуємо і вимішуємо гладке, але досить пружне тісто. Викладаємо його у велику каструлю, промазану маслом, і обкачуємо. Накриваємо зверху фольгою і ставимо посуд в тепле місце, засікаючи рівно 1 годину. По закінченні вказаного часу, обминаємо тісто руками і знову прибираємо в тепло ще на 30 хвилин.
Рецепт тіста для хачапурі на воді Інгредієнти: борошно – 400 г; маргарин – 40 г; вода фільтрована – 250 мл; сіль – щіпка. Приготування Борошно просіваємо гіркою на стіл і в центрі робимо невелике поглиблення. Далі акуратно вливаємо туди теплу воду, підсолюємо за смаком і вимішуємо руками еластичне м'яке тісто. Накриваємо його рушником і прибираємо на 15 години в холодне місце. Після закінчення зазначеного часу, викладаємо охолоджене тісто на стіл, присипаний борошном, і розгортаємо в пласт. В цент викладаємо підталий маргарин, нарізану шматочками і накриваємо вільними краями. Після цього знову розкачуємо тісто як можна тонше, складаємо в кілька разів і прибираємо в холод. Через годину м'яке, пухке тісто на хачапурі готове, а в якості начинки використовуємо сир.
Рецепт пишного тесту для хачапурі Інгредієнти: масло вершкове – 110 г; цукор – 2 ч. ложки; сметана – 6 ст. ложок; сода – щіпка; маргарин – 50 р. Приготування Масло і маргарин заздалегідь дістаємо з холодильника, а потім розминаємо в мисці виделкою. Додаємо сметану, всипаємо цукор, сіль і поступово вливаємо воду. Ретельно все перемішуємо, всипаємо поступово борошно і вимішуємо тісто однорідної консистенції.
Рецепт дріжджового тіста для хачапурі Інгредієнти: молоко – 200 мл; сіль; дріжджі свіжі – 30 г; сода – щіпка; борошно – 3 ст. Приготування У борошно виливаємо молоко кімнатної температури і кидаємо дрібку солі. Потім додаємо дріжджі і перемішуємо до повного розчинення. Гасимо оцтом Соду і акуратно вводимо в тісто. Вимішуємо все плавними рухами, досипаючи при необхідності борошно. Ось і все, тісто для хачапурі готово! Випічка вийде неймовірно ніжною і повітряної, а в якості начинки краще всього використовувати адигейський сир або сулугуні.
Рецепт тіста для хачапурі на кефірі Інгредієнти: борошно – 700 г; кефір – 500 мл; цукор – 1 ч. ложка; сіль – за смаком. Приготування З тіста, приготовленого на кефірі, виходять неймовірно ситні і хрусткі хачапурі. Отже, кефір прогріваємо в ковшичке до кімнатної температури. Потім повільно невеликими порціями всипаємо борошно, додаємо сіль і цукор. Готове тісто накриваємо рушником і залишаємо на 20 хвилин.
Грузинський рецепт тіста для хачапурі Інгредієнти: кисле молоко або мацоні – 250 мл; яйце -1 шт; сода – щіпка; столовий оцет – 2 краплі; борошно – 2 ст.; цукор – 1 ч. ложка; сіль – щіпка. Приготування Кисляк (мацоні) виливаємо в каструльку, додаємо соду, гашену оцтом і перемішуємо. Потім вбиваємо яйце, додаємо сіль, цукор і поступово всипаємо борошно. Замішуємо гладке ніжне тісто. Після цього скачуємо його в кулю, загортаємо в рушник і залишаємо на кілька годин.