«Чашушулі» з грузинського перекладається як «гострий», саме це назва напряму характеризує головну особливість страви, не призначеного для розпещених ШКТ надто чутливих їдців. Готувати чашушулі дуже просто і його гостроту, до речі, теж цілком легко регулювати за смаком.
Рецепт чашушулі з яловичини
Інгредієнти: яловичина - 500 г; часник - 2 зубчики; ріпчаста цибуля - 1 шт.; томати - 3 шт.; солодкий перець - 1 шт.; гостра аджика - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; зелень кінзи і кропу. Приготування Перед тим, як приготувати чашушулі з яловичини, м'ясо слід очистити від плівок, жиру і жив, а потім нарізати кубиками і замаринувати в аджике з цибулею, сіллю і перцем. Кількість аджики і ступінь її гостроти безпосередньо визначаються вашими побажаннями до ступеня гостроти всього страви.
Через півгодини можна буде приступати до обжарке. У сотейнику розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому подрібнений часник буквально півхвилини, після чого закладаємо все м'ясо і приступаємо до готування. Постійно помішуючи тушкуємо яловичину до повного випаровування вологи. За допомогою блендера пюрируем свіжі томати. Болгарський перець нарізаємо кубиками і кладемо всі овочі в жаровню з м'ясом. Накриваємо жаровню кришкою і залишаємо чашушулі тушкуватися близько 30 хвилин. Після закінчення часу, посипаємо блюдо подрібненою зеленню і подаємо до столу.
Гостре грузинське чашушулі з яловичини
Інгредієнти: яловичина - 500 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; гострий перець - 1 шт.; томатна паста - 2 ст. ложки; м'ясний бульйон - 1 ст.; болгарський перець - 1 шт.; часник - 3-4 зубчики; хмелі-сунелі - 1 ч. ложка; рослинне масло - для смаження; кінза. Приготування Яловичину очищаємо від жив і жиру, нарізаємо кубиками і обсмажуємо в казані на розігрітому рослинному маслі до золотистого кольору. Додаємо
до м'яса нарізану півкільцями ріпчасту цибулю, подрібнений часник, болгарський перець і пару ложок томатної пасти. Сіль, перець, хмелі-сунелі також слід додавати на цьому етапі готування. Обсмажуємо всі інгредієнти разом, постійно помішуючи, близько 5-7 хвилин. Заливаємо яловичину і овочі склянкою м'ясного бульйону, в центр блюда кладемо гострий перець цілком і накриваємо все кришкою. Тушкуємо яловичину протягом півгодини, при необхідності підливаючи бульйон. Після закінчення часу ви почуєте інтенсивний аромат м'яса і прянощів – це означає, що чашушулі готове до подачі на стіл. Залишається лише посипати страву подрібненої кінзою перед сервіруванням. Приємного апетиту!