Вернуться назад Распечатать

Оджахурі – рецепт

Оджахурі – рецепт
М'ясо і картопля – класичне поєднання, що часто зустрічається в стравах народів з різних куточків планети. Грузинська кухня славиться оджахурі, національним блюдом на основі горезвісного поєднання. Готують оджахурі як зі свининою так і з яловичиною, а поїдають з задоволенням, в оточенні широкого кола близьких.

Як приготувати оджахурі з свинини?


Інгредієнти:

  • свинина - 500 г;

  • картопля - 400 г;

  • білий цибулю - 150 р;

  • сметана - 40 г;

  • білий винний оцет - 15 мл;

  • біле сухе вино - 60 мл;

  • олія соняшникова 50 мл;

  • барбарис - 1/2 ч. ложки;

  • томатне пюре - 20 г;

  • коріандр сушений - 1/4 ч. ложки;

  • листя лавра - 4 шт.


  • Приготування
    В ідеалі, готування слід почати за добу до запланованої подачі страви, оскільки свинині необхідно будемо промаринуватися близько 12 годин. Для маринаду слід змішати оцет з 10 мл білого вина, томатним пюре, сметаною, товченим барбарисом, лавром і сушеним коріандром. Заливаємо маринадом нарізану великими кубиками свинину і добре обминаємо її разом з кільцями цибулі. Ємність з м'ясом накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в холодильнику на 12 годин.
    Викладаємо мариновану свинину в розігріту товстостінну сковороду і обсмажуємо м'ясо до готовності, долив залишилося вино. Масло додавати не потрібно, жир зі свинини з лишком його замінить, не забувайте лише помішувати м'ясо.
    На іншій сковороді в 50 мл розігрітої олії смажимо кубики картоплі до золотистого кольору. Змішуємо м'ясо і золотистий картопля, тримаємо на вогні разом ще пару хвилин і подаємо.

    Оджахурі з телятини – грузинський рецепт


    Інгредієнти:

  • телятина - 980 р;

  • картопля - 500 г;

  • білий цибулю - 215 г;

  • аджика - 13 г;

  • хмелі-сунелі - 4 г;

  • червоне сухе вино - 98 мл;

  • свіжа зелень кінзи.


  • Приготування
    Телятину з жирком нарізаємо великими кубиками і маринуємо в суміші вина, аджики та спецій. За смаком можна додати великі шматки білого цибулі, ретельно обмяв їх з м'ясом, щоб цибуля пустив сік. Накриваємо м'ясо плівкою і залишаємо маринуватися півдоби.
    Очищену картоплю нарізаємо кубиками і обсмажуємо у фритюрі.
    На плиті розігріваємо товстостінну сковороду або жаровню, смажимо на ній яловичину прямо в маринаді з цибулею, поки м'ясо не буде готове. Само собою, не забуваємо перемішувати яловичину протягом готування.
    Коли яловичина для оджахурі дійде до готовності, змішуємо її з картоплею і тримаємо на вогні 5 хвилин. Викладаємо м'ясо і картоплю на блюдо, щедро посипаємо свіжою кінзою і подаємо до столу. Оджахурі по-грузинськи смачніше всього є в супроводі келих грузинського вина і веселій компанії.

    Грузинське блюдо оджахурі з грибами і бринзою


    У грузинській кухні повно і не м'ясних, тобто вегетаріанських, рецептів, один з них – оджахурі з грибами, в якому останні гідно замінюють своєю присутністю свинину і яловичину.
    Інгредієнти:

  • картопля - 400 г;

  • печериці - 400 г;

  • вершкове масло - 80 г;

  • м'яка бринза або фета - 100 г;

  • зелена цибуля та інша зелень.


  • Приготування
    Оджахурі – рецепт

    Очищені картопляні бульби варимо як зазвичай - до м'якості в підсоленій воді.
    Поки картопля вариться, чистимо капелюшки печериць і позбавляємося від їх ніжок. На сковорідку кидаємо добрий кусень масла і смажимо грибні капелюшки до випаровування з них всієї вологи. На цьому ж етапі ви можете вносити свої корективи у вигляді таких додатків як цибуля, часник, гострий перець, трохи аджики або ідентичних спецій. До грибів додаємо нарізану відварену картоплю і продовжуємо смажити до тих пір, поки весь вміст сковороди не придбає характерний золотисто-коричневий відтінок. Блюдо викладаємо на тарілку, посипаємо зеленню і сиром.