М'ясо і картопля – класичне поєднання, що часто зустрічається в стравах народів з різних куточків планети. Грузинська кухня славиться оджахурі, національним блюдом на основі горезвісного поєднання. Готують оджахурі як зі свининою так і з яловичиною, а поїдають з задоволенням, в оточенні широкого кола близьких.
Як приготувати оджахурі з свинини?
Інгредієнти: свинина - 500 г; картопля - 400 г; білий цибулю - 150 р; сметана - 40 г; білий винний оцет - 15 мл; біле сухе вино - 60 мл; олія соняшникова 50 мл; барбарис - 1/2 ч. ложки; томатне пюре - 20 г; коріандр сушений - 1/4 ч. ложки; листя лавра - 4 шт. Приготування В ідеалі, готування слід почати за добу до запланованої подачі страви, оскільки свинині необхідно будемо промаринуватися близько 12 годин. Для маринаду слід змішати оцет з 10 мл білого вина, томатним пюре, сметаною, товченим барбарисом, лавром і сушеним коріандром. Заливаємо маринадом нарізану великими кубиками свинину і добре обминаємо її разом з кільцями цибулі. Ємність з м'ясом накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в холодильнику на 12 годин.
Викладаємо мариновану свинину в розігріту товстостінну сковороду і обсмажуємо м'ясо до готовності, долив залишилося вино. Масло додавати не потрібно, жир зі свинини з лишком його замінить, не забувайте лише помішувати м'ясо.
На іншій сковороді в 50 мл розігрітої олії смажимо кубики картоплі до золотистого кольору. Змішуємо м'ясо і золотистий картопля, тримаємо на вогні разом ще пару хвилин і подаємо.
Оджахурі з телятини – грузинський рецепт
Інгредієнти: телятина - 980 р; картопля - 500 г; білий цибулю - 215 г; аджика - 13 г; хмелі-сунелі - 4 г; червоне сухе вино - 98 мл; свіжа зелень кінзи. Приготування Телятину з жирком нарізаємо великими кубиками і маринуємо в суміші вина, аджики та спецій. За смаком можна додати великі шматки білого цибулі, ретельно обмяв їх з м'ясом, щоб цибуля пустив сік. Накриваємо м'ясо плівкою і залишаємо маринуватися півдоби.
Очищену картоплю нарізаємо кубиками і обсмажуємо у фритюрі.
На плиті розігріваємо товстостінну сковороду або жаровню, смажимо на ній яловичину прямо в маринаді з цибулею, поки м'ясо не буде готове. Само собою, не забуваємо перемішувати яловичину протягом готування.
Коли яловичина для оджахурі дійде до готовності, змішуємо її з картоплею і тримаємо на вогні 5 хвилин. Викладаємо м'ясо і картоплю на блюдо, щедро посипаємо свіжою кінзою і подаємо до столу. Оджахурі по-грузинськи смачніше всього є в супроводі келих грузинського вина і веселій компанії.
Грузинське блюдо оджахурі з грибами і бринзою
У грузинській кухні повно і не м'ясних, тобто вегетаріанських, рецептів, один з них – оджахурі з грибами, в якому останні гідно замінюють своєю присутністю свинину і яловичину.
Інгредієнти: картопля - 400 г; печериці - 400 г; вершкове масло - 80 г; м'яка бринза або фета - 100 г; зелена цибуля та інша зелень. Приготування Очищені картопляні бульби варимо як зазвичай - до м'якості в підсоленій воді.
Поки картопля вариться, чистимо капелюшки печериць і позбавляємося від їх ніжок. На сковорідку кидаємо добрий кусень масла і смажимо грибні капелюшки до випаровування з них всієї вологи. На цьому ж етапі ви можете вносити свої корективи у вигляді таких додатків як цибуля, часник, гострий перець, трохи аджики або ідентичних спецій. До грибів додаємо нарізану відварену картоплю і продовжуємо смажити до тих пір, поки весь вміст сковороди не придбає характерний золотисто-коричневий відтінок. Блюдо викладаємо на тарілку, посипаємо зеленню і сиром.