Сациві – це соус, використовуваний в грузинській кухні. Так часто називають готове блюдо, в якому птиця або риба подається під цим соусом. При приготуванні сациві використовують велику кількість горіхів, спеції та зелень, серед якої обов'язково повинна бути кінза. Нижче ми розповімо, як приготувати сациві з риби.
Сациві з відварної риби
Інгредієнти: стейки сьомги – 4 шт.; волоські горіхи очищені – 200 г; часник – 2 зубчики; хмелі-сунелі – шафран – по 1/4 ч. ложки; зелень кінзи – 30 г; сіль, перець. Приготування Стейки сьомги відварюємо близько 7 хвилин, потім викладаємо їх на тарілку і заливаємо соусом з волоських горіхів. Готуємо соус: в чашу блендера поміщаємо горіхи, зелень, часник і вливаємо близько 100 мл бульйону, в якому варилася риба. Також за смаком додаємо сіль, перець і інші спеції. Збиваємо все це до однорідного стану. Консистенцію соусу можна змінювати на свій смак, якщо хочете отримати більш рідкий соус, то можна влити більше бульйону.
Сациві з риби
Інгредієнти: риба – 05 кг; горіхи волоські очищені – 15 склянки; цибуля – 3 головки; оцет винний – 05 склянки; часник – 2 зубчики; насіння кінзи – 1 ч. ложка; мелена кориця і гвоздика – по 1 ч. ложці; лавровий лист – 2 шт.; запашний пере горошком – 8 шт.; стручковий перець, имеритинский шафран – на смак. Приготування Рибу чистимо, нарізаємо порційними шматочками і заливаємо підсоленою водою таким чином, щоб вона тільки покривала рибу. Додаємо лавровий лист, запашний перець і варимо близько 50 хвилин. Готову рибу : викладаємо на блюдо. Приступаємо до приготування соусу: очищені горіхи ретельно перетираємо з часником, сіллю і стручковим перцем. В отриману масу додаємо товчені насіння кінзи, имеритинский шафран. Потім все це перемішуємо, розводимо бульйоном до бажаної
консистенції. Вливаємо його в невелику каструльку, додаємо подрібнену цибулю і варимо хвилин 10. В оцті розводимо гвоздику, корицю, чорний перець мелений , хмелі-сунелі і додаємо отриману суміш в горіхову масу, перемішуємо і проварюємо хвилин 10. Покладену на блюдо рибу заливаємо отриманим гарячим сациві, охолоджуємо і подаємо до столу. Винний оцет можна замінити соком не зрілого винограду або соком граната.
Даний рецепт сациві з риби можна трохи змінити – рибу злегка обвалюємо в борошні й обсмажуємо на топленому маслі. А при приготуванні соусу бульйон замінюємо водою.