Вернуться назад Распечатать

Чанахи в горщиках

Чанахи в горщиках
Чанахи – відоме грузинське блюдо, приготовлене із м'яса і овочів в глиняних горщиках. Зазвичай, для нього використовується тільки жирна м'якоть баранини з додаванням баклажанів, помідорів, картоплі і цибулі. Обов'язковими інгредієнтами даного блюда є різні прянощі зелень кінзи, петрушки і базиліка. Але в нашій країні, існує дуже багато рецептів приготування чанахи в горщиках. Деякі з них ми з вами сьогодні і розглянемо.

Рецепт чанахи в горщиках


Інгредієнти:

  • м'якоть свинини – 600 г;

  • паста томатна – 3 ст. ложки;

  • картопля – 6 шт.;

  • квасоля – 150 г;

  • морква – 2 шт.;

  • цибулина – 2 шт.;

  • зелень свіжа – за смаком;

  • лавровий лист – 5 шт.;

  • часник – 5 зубчиків;

  • сухе біле вино – 150 мл;

  • хмелі-сунелі – щіпка;

  • спеції.


  • Приготування
    Як приготувати чанахи в горщиках? М'якоть свинини нарізаємо шматочками, приправляємо спеціями, солимо і відкладаємо в сторону. Чистимо цибулину і шаткуємо кільцями. На дно кожного горщика викладаємо м'ясо, потім цибулю, далі – відварену квасолю, моркву, порізану кільцями, і кидаємо по лавровому листочку. Картопля шаткуємо великими шматками, присипаємо сіллю, перемішуємо в мисці, а потім розкладаємо по горщикам. Наливаємо в кожен томатну пасту, розведену водою і трохи білого сухого вина. Відправляємо чанахи в горщиках з свинини в дуже гарячу духовку і засікаємо 15 хвилин, а потім зменшуємо температуру і тушкуємо ще годину. Цим часом готуємо поки часникову суміш: змішуємо в мисці подрібнені зубчики часнику, петрушку і спеції. За 10 хвилин до готовності страви, додаємо суміш в горщики і подаємо до столу.

    Чанахи по-грузинськи в горщиках


    Інгредієнти:

  • баранина – 600 г;

  • баклажани – 4 шт.;

  • картопля – 8 шт.;

  • помідор – 4 шт.;

  • цибулина – 3 шт.;

  • паста томатна – 3 ст. ложки;

  • бульйон – 2 ст.;

  • сало курдючне – 100 г;

  • часник – 4 зубчики;

  • зелень петрушки – за смаком;

  • спеції.


  • Приготування
    Для приготування чанахи в горщиках готуємо спочатку всі овочі: картоплю чистимо і нарізаємо кубиками. Цибулю шаткуємо півкільцями, а баклажани промиваємо, обрізаємо кінчики, розрізаємо уздовж, заливаємо на 3 хвилини окропом і ставимо під гніт на 30 хвилин. Потім фаршируємо їх курдючним салом, змішаним з перчиком і порізаною зеленню. У порційні керамічні горщики розкладаємо картоплю і цибулю, зверху кладемо по два шматочки м'яса та по одному баклажана. Томатне пюре розводимо бульйоном, додаємо тертий часник, спеції і заливаємо цією сумішшю вміст горщиків. Розміщуємо їх в гарячу духовку і тушкуємо страва до повної готовності і м'якості м'яса. За 20 хвилин до закінчення додаємо помідори, нарізані невеликими шматочками і подаємо чанахи в порційних горщиках, не викладаючи на тарілку.

    Чанахи з курки в горщиках


    Інгредієнти:

  • курячий окорочок – 1 шт.;

  • цибулина – 05 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • баклажан – 1 шт.;

  • картопля – 6 шт.;

  • зелена квасоля – 50 г;

  • зелень кінзи – за смаком;

  • спеції.


  • Приготування
    Чанахи в горщиках

    Курячий окорочок нарізаємо невеликими шматочками і розкладаємо по горщикам. Овочі чистимо, а у баклажана видаляємо хвостик. Цибулину дрібно шаткуємо, морква подрібнюємо кружечками, а баклажани і картоплю рубаємо кубиками. Потім розкладаємо продукти шарами: спочатку курка, потім цибульку і моркву, картоплю, баклажани, квасоля заморожена. Зверху кладемо нарізану часточками помідор, солимо, перчимо і заливаємо невеликою кількістю води. Тушкуємо страву на нижній решітці аэрогриля при 260°С на невеликій швидкості. Перед подачею на стіл присипаємо чанахи з квасолею в горщиках свіжою зеленню, наполягаємо 15 хвилин, і насолоджуємося неймовірним смаком.