Лобіо - страва грузинської кухні, основою якого є зелена стручкова або будь-яка суха квасоля. Різноманітність рецептів цього національного частування обчислюється десятками і кожен з варіантів смачніше свого попередника. Готувати лобіо - ціла наука, в якій ми з вами розберемося в цій статті.
Лобіо - класичний рецепт
У класичному рецепті ми постараємося розібратися у всіх деталях приготування справжнього грузинського лобіо для того, щоб надалі застосовувати вивчену техніку в приготуванні інших варіантів цієї страви.
Інгредієнти: квасоля - 2 ст.; цибуля ріпчаста - 3 шт.; часник - 3 зубчики; перець чилі - 1 стручок; петрушка - 1 пучок; рослинна олія, сіль, перець - за смаком. Приготування Квасоля замочуємо на ніч, вранці зливаємо стару воду і заливаємо свіжу, ставимо бобові на вогонь і варимо до м'якості. Зазвичай рецепт лобіо з червоної або стручкової квасолі передбачає розварювання останньої, з подальшим розминкою до необхідної консистенції.
Загалом, поки квасоля вариться, кубиками нарізаємо цибулю, обсмажуємо до золотистого кольору і за пару хвилин до готовності видавлюємо в пасеровку пару зубчиків часнику.
Коли квасоля буде готова, її потрібно злегка розім'яти або перетворити в пасту - вирішуєте ви, головне - не зливати воду, що залишилася, вона повинна покривати боби для того, щоб лобіо вийшло рідкуватим. Коли квасоля розім'яті - закладаємо зажарку, рубану зелень, трохи чилі (без насіння), і 2 зубчики часнику, зменшуємо вогонь і приправляємо страву сіллю і перцем за смаком (зверніть увагу: квасоля під час варіння солити не треба).
Подаємо страву в гарячому або холодному вигляді, з лавашем або кукурудзяного коржем.
Лобіо з квасолі з томатами і горіхами
Від класичних рецептів перейдемо до більш модернізованим. Хоч лобіо з волоськими горіхами - рецепт перевірений часом, томати в гаряче блюдо стали додавати відносно недавно, і від цього лобіо значно виграло у смаку.
Інгредієнти: квасоля стручкова - 500 г; томати у власному соку - 500 г; волоські горіхи (очищені) - 1/2 ст.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; часник - 4 зубчики; сіль, перець - за смаком; кінза - для прикраси. Приготування Перед тим як зробити лобіо, стручки квасолі ошпарюємо і розрізаємо навпіл, після гарненько развариваем в прісній воді.
Поки квасоля вариться займемося томатам, їх необхідно очистити від шкірки, нарізати часточками і 2-3 хвилини протушкувати приправивши сіллю і перецем. Потім розм'якшені томати потрібно пропустити через м'ясорубку, сито або блендер, загалом, перетворити в пюре будь-яким способом. Після, ріпчасту цибулю нарізаємо і засмажуємо з часником.
Коли квасоля буде готова, додаємо її до томатного пюре, туди ж відправляємо зажарку, зелень кінзи і спеції за смаком. Лобіо практично готова, залишилося протушкувати його ще 10-15 хвилин і можна подавати до столу.
Лобіо з куркою - рецепт
Лобіо - це страва пісна, проте якщо ви не дотримуєтеся дієти, додайте в рецепт трохи курки, яловичини або баранини, від цього страва стане більш ситним і наваристим.
Інгредієнти: квасоля червона - 500 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; куряче філе - 100 г; кінза - 1 пучок; тархун - 1 пучок; часник - 2 зубчики; базилік - 1 пучок; цибуля порей - 50 г; сіль - за смаком. Приготування Квасоля заливаємо водою, проварюємо 20 хвилин, а після тушкуємо, слив воду, ще 20 хвилин. Потім лобіо повторно заливаємо водою або бульйоном і знову варимо 20 хвилин. Ріпчасту цибулю подрібнюємо і додаємо в каструлю з квасолею на 15 хвилин. Зелень і часник подрібнюємо і закладаємо до квасолі за 7-10 хвилин до готовності. Наступним в каструлю йде куряче філе: його нарізають тонкими смужками і відправляють в каструлю за 5 хвилин до готовності. Приємного апетиту!