Чахохбілі - одне з найпопулярніших страв грузинської кухні. Це м'ясне рагу традиційно готують з фазана - національної птиці Грузії. Звідси і назва - по-грузинськи «хохоби» означає фазан. Але сьогодні дістати фазана не так вже й просто, тому чахохбілі найчастіше готується з курки, його близької родички. Втім, ніхто не заважає готувати подібне рагу і з інших видів м'яса: баранини, яловичини і свинини. Тільки воно має бути обов'язково молодим і досить жирним. Головне, дотримати основний принцип приготування чахохбілі: «сухе» обсмажування м'яса на початку, а після - гасіння в овочах, без додавання води. І, звичайно ж, спеції. Якщо вони «правильні», у вас все вийде!
Як готується чахохбілі з свинини?
Інгредієнти: вирізка свиняча - 600 г; паста томатна - 250 г; цибуля - 4 шт.; кінза - 4 гілочки; часник - 4 зубчики; петрушка - 4 гілочки; базилік - 2 гілочки; зелень чабру - 3 гілочки; хмелі-сунелі - 1 /2 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування М'ясо промиваємо, потім рушником і нарізаємо невеликими шматочками упоперек волокон. Викладаємо на розігріту каструлю з товстим дном і смажимо на повільному вогні 20 хвилин. Виділився сік зливаємо, додаємо нарізану півкільцями цибулю і тушкуємо 10 хвилин, помішуючи і підливаючи м'ясний сік. Коли волога випарується, прикручуємо вогонь і відправляємо до м'яса дрібно подрібнену цибулину і томатну пасту. Тушкуємо під закритою кришкою ще 15 хвилин. Після солимо, перчимо, додаємо спеції, дрібно нарубану зелень і часник. Перемішуємо і даємо готовому страві настоятися півгодини.
Чахохбілі з яловичини
Інгредієнти: яловичина - 500 г; борошно - 1 ст. ложка; цибуля - 3 шт.; часник - 4 зубчики; помідори - 5 шт.; перець червоний гострий - 1 см; кінза, петрушка - 1 пучок; сіль - за смаком. Приготування Підготовлену яловичину нарізаємо і обсмажуємо на сухій сковорідці, присипавши борошном. Додаємо нарізану кубиками цибулю і тушкуємо ще 10 хвилин. Помідори ошпарюємо окропом, знімаємо шкірку і перетираємо в пюре. Додаємо до м'яса разом з пропущеним через прес часником і стручком гострого перцю. Тушкуємо під закритою кришкою 10 хвилин, присипаємо дрібно нарубаної зеленню, даємо закипіти і знімаємо з вогню.
Чахохбілі з курки по-грузинськи
Інгредієнти: курка - 1 шт.; цибуля - 4 шт.; петрушка, кінза, базилік, тархун - 1 пучок; часник - 3 зубчики; помідори - 4 шт.; соус сацебелі - 2 ст. ложки; масло вершкове - 1 ч. ложка; насіння коріандру - 1 ч. ложка; хмелі-сунелі - 1 ч. ложка; листя чебрецю - 1 ч. ложка; шафран - 1 щіпка; перець чорний мелений - 1 щіпка; сіль - 1 щіпка. Приготування Як правильно приготувати чахохбілі? Курячу тушку обсмаливаем, промиваємо, промаківающімі паперовим рушником і розрізаємо на шматки. Викладаємо м'ясо в гусятницю і смажимо під кришкою на повільному вогні 5 хвилин. Зливаємо сік, що виділився, і тушкуємо курочку ще хвилин 10. Після додаємо ложку вершкового масла, нарізану кубиками цибулю і трохи курячого соку. Коли цибуля стане м'яким, розтираємо в ступці часник з сіллю і спеціями, додаємо його до м'яса і вливаємо сік, що залишився. З помідорів знімаємо шкірку, нарізаємо кубиками і теж відправляємо в гусятницю. Тушкуємо під закритою кришкою ще півгодини. За 5 хвилин до готовності додаємо соус сацебелі і зелень.
Як зробити чахохбілі в горщику?
Інгредієнти: На 1 горщик:
курка - 150 г; масло вершкове - 30 г; цибуля - 1 шт.; помідори - 2 шт.; лук зелений - 1 шт.; перець болгарський - 1/2 шт.; петрушка - 3 гілочки; кінза - 2 гілочки; часник - 2 зубчики; хмелі-сунелі - 1/4 ч. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування На дно горщика кладемо вершкове масло, потім, курку, нарізані кубиками цибулю, болгарський перець і ошпарені, без шкірки, помідори, подрібнений часник, хмелі-сунелі. Солимо, перчимо, накриваємо кришкою і відправляємо нудитися півтори години в духовці. За 5 хвилин до готовності додаємо рубану зелень. Подаємо зі сметаною.