Блюдо ачма - це одна з грузинських варіацій всім нам знайомого листкового пирога. У цьому варіанті страви ніжна сирна або сирна начинка чергується з шарами вимоченого в молоці або кефірі лаваша.
Ачма з лавашем - відмінний варіант смачного і поживного сніданку на швидку руку, приготування якого ми з вами навчимося в цій статті.
Як приготувати ачму з лаваша?
Ачма з лаваша нічим не поступається класичному варіанту страви з саморобного тесту, а готується в рази простіше і швидше.
Інгредієнти: вірменський лаваш - 6 шт.; твердий сир - 200 г; кефір - 05 л; яйця - 2 шт.; вершкове масло - 50 г; сіль - за смаком; зелень - 30 р. Приготування Форму для випічки змащуємо шматочком вершкового масла і укладаємо на дно 2 лаваша так, щоб їх краї звисали за бортами. Решті лаваш рвемо руками на шматки середнього розміру. Кефір збиваємо з яйцями, додаємо сіль і зелень. Твердий сир натираємо на крупній тертці.
На дно покритої лавашем форми укладаємо шар тертого сиру. Шматочки порваного лаваша мачає в яєчно-кефірної суміші і формуємо наступний шар з них. Далі повторюємо процедуру до тих пір, поки форма не заповниться, а як тільки це відбудеться, покриваємо ачму шматочками лаваша, свисавшими з бортиків. Виливаємо залишки кефірної маси і присмачую пиріг шматочками вершкового масла.
Через 20-25 хвилин, проведених в духовці при 200 градусах, ачма готова.
Ачма «Асорті» - рецепт з лаваша
Класика є класика, але без нововведень в кулінарії нікуди, тому і маємо безліч покращених рецептів давно знайомих страв. Одним з них якраз є ачма «Асорті», що поєднує в собі різні види сиру на будь-який смак і кишеню.
Інгредієнти: вірменський лаваш - 6 шт.; сир твердий (будь-який) - 200 г; сир «Сулугуні» - 400 р; сир «Фета» - 150 г; кефір - 05 л; яйця - 3 шт.; вершкове масло - 50 г; часник - 1 зубчик; зелень - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим, як робити ачму, лаваш викладаємо у змащену маслом форму так, щоб його кінці звисали. На крупній тертці трьом сири, змішуємо їх і присмачую рубаною зеленню. Яйця збиваємо з кефіром, додаємо роздавлений часник і спеції. Залишки лаваш ріжемо на квадратики.
На дно «кошики» з лаваша викладаємо суміш сирів, потім шар вимоченого в кефірі лаваша і знову сир. Повторюємо процедуру, поки не заповнимо всю форму, а після накриваємо ачму «Асорті» звисаючими шматочками лаваша. Змащуємо верхівку ачми залишками кефіру і яйця, а потім, відправляємо в духовку на 35 хвилин при 200 градусах.
У таку ачму перед запіканням, крім сирів, можна покласти кільця томату, болгарського перцю, або будь-яку зелень. До того ж в рідній Грузії в це блюдо крім молочних продуктів люблять додавати фарш і гострі спеції.
Лінива ачма з лаваша
Інгредієнти: вірменський лаваш - 4 шт.; сир - 500 г; курячі яйця - 3 шт.; вершкове масло - 30 г; молоко - 05 л; сир твердий - 200 г; сіль - за смаком. Приготування Як і в попередніх рецептах насамперед необхідно застелити форму для випікання,
попередньо змащену маслом, лавашем.
Тертий сир і сир змішуємо, додаємо сіль і доводимо до пастоподібної консистенції, додаючи молоко (близько 1/2 ст.). Сюди ж вбиваємо яйця.
Залишки лаваша ділимо на шматочки відповідні діаметру форми для випікання. Кожен з таких шматочків вимочується в молоці, а після укладається на сирно-сирний шар. Коли ачма буде сформована, її накривають залишками лаваша і поливають молоком. Готову страву випікається близько 45 хвилин при 180 градусах. Перед подачею ачму, за бажанням, прикрашають зеленню. Приємного апетиту!