Кожен, хто хоча б раз в житті спробував грузинське народне блюдо - ачму, стає його шанувальником на все життя. Цей листковий пиріг з сиром не залишає байдужими навіть тих, хто стежить за своєю фігурою, і багато хто хотів би дізнатися, як готувати ачму в домашніх умовах. Тому ми пропонуємо вашій увазі кілька найпоширеніших рецептів приготування ачми.
Рецепт ачми з сиром
Приготування ачми займає чимало часу і є досить копітким процесом, але отриманий результат компенсує всі витрачені зусилля.
Інгредієнти: молоко - 1/2 ст.; борошно - 1 кг; яйця - 6 шт.; вода - 1/2 ст.; масло вершкове - 250-300 г; сіль - 1 ч. ложка; сир сулугуні - 05 кг; майонез - 2 ст. ложки. Приготування Щоб зробити тісто, 4 яйця збийте до утворення крутої піни. Потім додайте борошно, воду і сіль, і гарненько все перемішайте. Готове тісто поділіть на 8 частин і дайте постояти 10 хвилин.
Воду доведіть до кипіння у великій каструлі, розкачайте кожну частину тіста і опустіть в киплячу воду на 30-60 секунд. Потім дістаньте і опустіть в каструлю з дуже холодною водою. Після цього пласт тіста перекладіть в друшляк і дайте їй стекти.
Змастіть форму для запікання олією, акуратно розкладіть пласт, зверху на нього натріть масло. Наступний пласт тіста посипте тертим сулугуні і чергуйте їх так, поки все тісто не закінчиться. Останній шар нічим посипати не треба. Замість цього розріжте ачму на квадрати і залийте зверху сумішшю з 2 яєць, молока і майонезу.
Нагрійте духовку до 180 градусів і запікайте блюдо 30 хвилин, після чого збільшіть температуру до 220 градусів і готуйте ще 10 хвилин.
Ачма з м'ясом
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; яйця - 4 шт.; м'ясний фарш - 500-600 г; топлене масло - 1 ст.; сіль за смаком. Приготування Борошно просійте і додайте в неї яйця, сіль, кілька ложок масла і півсклянки теплої води. Замісіть тісто так, щоб воно було м'яким, загорніть його в плівку і дайте постояти півгодини. Потім розділіть тісто на 10 частин і кожну тонко розкачайте. 8 аркушів відваріть протягом однієї хвилини у воді, і викладіть на паперовий рушник для того, щоб вони обсохнули.
Посуд для запікання змастіть маслом, викладіть лист невареного тесту, який теж змастіть маслом, а потім укладіть 4 аркуша вареного тіста, змащуючи кожен з них. Потім рівномірно розподіліть м'ясний фарш, і знову укладіть 4 пласта вареного тіста, змащуючи їх маслом, а в кінці пласт звичайного.
Розріжте ачму на порційні шматки, розрізи залийте масло і поставте в холодильник на 30 хвилин. Після чого запікайте блюдо в духовці при 180 градусах протягом 40 хвилин.
Ачма з сиром
Інгредієнти: яйця - 3 шт.; борошно - 4-5 ст.; вода - 15 склянки; сир - 700 г; сіль за смаком. Приготування Змішайте борошно, яйця, воду, сіль і замісіть м'яке тісто. Поділіть його на 6 частин, розкачайте кожну і 4 з них відваріть у воді (30-60 сек.), а потім перекладіть в холодну воду для охолодження. Дайте тісту стекти і починайте викладати блюдо.
Перший шар - неварений пласт тіста, посипте його сиром, після цього викладіть відварені шари, пересипаючи кожен з них сиром, і закінчите знову звичайним пластом. Його змастіть збитим яйцем, розріжте ачму на порції і випікайте в духовці при 180 градусах 50-60 хвилин.
Ачма з листкового тіста
Цей рецепт відрізняється від класичної грузинської ачми, і він готується набагато швидше і простіше.
Інгредієнти: листкове бездріжджове тісто - 500 г; яйце - 1 шт.; молоко - 1 ст.; сир сулугуні - 400 р. Приготування Тісто розкачайте дуже тонко і посипте тертим сиром. Поверніть його в рулет і покладіть у форму для запікання, змащену олією. Молоко збийте з яйцем і залийте їм рулет. Надішліть ачму в духовку і готуйте при 180-200 градусах 35 хвилин.