Чанахи, рецепт якого простий як все геніальне, традиційне і вельми популярне блюдо грузинської кухні . Це щось середнє між густим супом і другою стравою - такі страви взагалі поширені у багатьох народів, особливо в середовищі сільських жителів. Класичне традиційне чанахи - це жарке з баранини (ягнятини) з овочами в глиняних горщиках. Звичайний для цієї страви набір овочів - цибуля, картопля, баклажани, солодкий перець, помідори, іноді молода стручкова квасоля. Можна готувати його з яловичини або телятини, чим ніжніше м'ясо, тим смачніше виходить. Готують і чанахи з курки або індички і навіть чанахи з свинини або м'яса кролика, зрозуміло, ті народи, яким це дозволяє їх релігійна орієнтація. Можна робити страву в сотейнику, казані або звичайній каструлі. Але в порційних горщиках виходить смачніше. В даний час страви в горщиках часто подають у ресторанах.
Пропонуємо два варіанти того, як приготувати чанахи в горщиках. Зрозуміло, потрібні порційні горщики (краще з кришечками). Якщо немає кришечок - можна замінити їх коржиком з прісного тіста (пшеничне борошно + вода). Рецепт приготування чанахи нескладний. Співвідношення маси овочів до маси м'яса 1:1.Все вкладається в горщики шарами. Томати - останній шар. Суміш сухих прянощів звичайна, типу «хмелі-сунелі». Готуються чанахи в остигає печі за принципом «поставив і забув» або в духовій шафі.
Чанахи з квасолею
Отже, традиційний рецепт чанахи з квасолею і молодою бараниною.Це ситне блюдо містить велику кількість білка, його можна рекомендувати тим, хто багато фізично працює.
Інгредієнти: На 4 порційних горщика:
м'якоть баранини - 300-400 г; курдючне сало -120 грам; молода стручкова квасоля - 200-300 р; картопля - 4 шт.; цибуля - 1 шт.; баклажан - 1 шт.; червоний солодкий перець - 2 шт.; помідори - 4 шт. або томат-паста - 4 ст. ложки; сухі спеції «Хмелі-сунелі» - по 1/4 ч. ложки на горщик; свіжа зелень (петрушка, кріп, кінза, базилік, естрагон і інші - за смаком; часник - по 1 зубчику на порцію; сіль - за смаком. Приготування Приготування чанахи - простий і не дуже довгий процес. М'ясо наріжемо невеликими брусочками, а сало - дрібними кубиками. Замість курдючного сала можна використовувати курячий або свинячий жир. Очищену картоплю подрібнити кубиками. Цибуля нашинкуем тонкими короткими пір'ям. Кожен стручок квасолі ділимо на 3 частини. Перець ріжемо короткою соломкою, баклажан - кубиками. Всі підготовлені інгредієнти викладемо шарами в горщики. Спочатку сало, зверху м'ясо, далі картопля, баклажан і перець. Останнім шаром - помідори. Якщо використовуємо томат-пюре, спочатку розведемо водою і заллємо в кожен горщик. Накриємо кришечками і поставимо в духовку хвилин на 40 мінімум, а можна і на годину. Горщик ставимо на тарілку, знімаємо кришку, присипаємо подрібненою зеленню і часником і подаємо до столу. Келих столового грузинського чи молдавського вина відмінно доповнить такий вечерю.
Чанахи з квасолею і грибами
Можна приготувати чанахи з квасолею і грибами - така кулінарна варіація особливо добре зрозуміла жителям Росії. Виходить смачно і ситно. Краще використовувати білі гриби, печериці, гливи, підосичники, підберезники.
Інгредієнти: нежирна свинина - 600 г; сало - 100 г; картопля - 8 шт.; квасоля - 1 склянка; баклажан - 1 шт.; гриби - 200 г; рослинне масло - 1 ст. ложка; солодкий перець - 2 шт.; помідори - 4-6 шт.; сухі спеції - 1/2 ч. ложки; сіль - за смаком; часник - 2 зубчики; зелень - 1 пучок. Приготування З вечора замочуємо квасолю у холодній воді. Проварюємо її майже до готовності. Сало нарізаємо дрібними кубиками, як на шкварки. М'ясо обробляємо шматочками трохи крупніше. Очищену картоплю і баклажани порубаємо кубиками. Перець - короткою соломкою. Гриби промиємо, почистимо і подрібнити і злегка обсмажимо на невеликій кількості рослинного масла. Викладаємо все шарами в горщики: сало, м'ясо, квасоля, картопля, гриби, баклажани, перець, сіль і спеції. Помідори - зверху. Підливаємо потроху води і накриваємо кришечками. Тримаємо в розігрітій духовій шафі на слабкому вогні півтора години при температурі 180 градусів. Перед подачею приправляємо подрібненою зеленню і часником.