Як такої солянки в грузинській кухні, звичайно ж, немає, швидше, солянка по-грузинськи це сліди радянської кухні, чільною на місцевих тур базах в кінці XX століття. З класичної солянкою грузинська інтерпретація має мало чого спільного, хіба що характерну гостроту, від того блюдо отримало назву «остри» в деяких грузинських містах, наприклад, Тбілісі.
Як приготувати солянку по-грузинськи, ми розберемося в цій статті.
Рецепт цієї грузинської солянки
Грузинська кухня славиться ароматними стравами, не винятком стала і солянка, поспішаємо поділитися класичним рецептом.
Інгредієнти: яловичина - 500 г; ріпчаста цибуля - 3 шт.; солоні огірки - 1-2 шт.; томатна паста - 4 ст. ложки; часник - 2 зубчики; коріандр (мелений) - 1 ст. ложка; кінза, петрушка - 1 пучок; хмелі-сунелі - 1 ч. ложка; рослинне масло - для смаження; сіль, перець - за смаком. Приготування Беремо шматок яловичини, бажано на кістки, і поміщаємо його в холодну воду, варимо на сильному вогні до закипання, потім зменшуємо жар і знімаємо періодично утворюються пінки. Бульйон і м'ясо будуть варитися близько 15-2 годин.
Поки бульйон готується, займемося овочами: цибулю нарізаємо півкільцями і припускаємо до м'якості на рослинному маслі. Додаємо томатну пасту, варіюючи її кількість в залежності від насиченості. Відправляємо до цибулі нарізані огірки і м'ясо, заливаємо все бульйоном так, щоб покрити вміст каструлі. Тушкуємо м'ясо 30 хвилин, за 5 хвилин до готовності додаємо спеції, нарізану зелень і часник.
Для густоти в м'ясну солянку по-грузинськи часто кладуть кукурудзяну крупу. Її необхідно відварити до готовності і додати в блюдо за 15 хвилин до готовності.
Робити солянку можна більш рідкою, і є з допомогою хліба, або доливати бульйон так, щоб злегка покрити м'ясо, в такому випадку страва буде більше схоже на рагу.
Рецепт приготування збірної м'ясної солянки по-грузинськи
Інгредієнти: баранина - 400 г; яловичина - 400 г; ріпчаста цибуля - 3 шт.; томатна паста - 4 ст. ложки; гранатовий сік - 2 ст. ложки; біле вино (сухе) - 1/2 ст.; солоні огірки - 3-4 шт.; часник - 3 зубчики; кінза - 1 пучок; хмелі-сунелі - 1 ст. ложка; червоний перець (мелений), сіль - за смаком; рослинне масло - для смаження; маслини для прикраси. Приготування Починаємо приготування збірної солянки по-грузинськи з бульйону: баранину і яловичину миємо і ставимо варитися, не забуваючи знімати утворюються пінки з поверхні м'ясного бульйону.
Ріпчасту цибулю нарізаємо кубиками і обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого кольору, додаємо томатну пасту (або томати у власному соку), нарізані солоні огірочки, можна кинути столову ложку каперсів. В останню чергу на сковороду відправляються колечка маслин і подрібнені часник. Заливаємо овочі гранатовим соком і сухим вином, тушкуємо під кришкою 15 хвилин, не забувши додати всі спеції.
Відварне м'ясо нарізаємо довільно і повертаємо в бульйон, туди ж закладаємо і овочі в томатній пасті,
досолює блюдо, якщо необхідно, прикрашаємо сумішшю рубаною зеленню і подаємо до столу.
Солянку по-грузинськи можна приготувати і в мультиварці, для цього спочатку нарізаємо м'ясо, після закладаємо в каструлю і заливаємо водою, виставляємо режим «Гасіння» і чекаємо звукового сигналу. Готовий бульйон перелити в окремий посуд, м'ясо залишаємо остигати.
Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на рослинному маслі в режимі «Смаження», або «Випічка», додаємо інші інгредієнти в тому ж порядку, який описаний у попередньому рецепті. Доливаємо вино, сік і пару ополоників бульйону, ставимо режим «Гасіння» на автоматичне час. За 10 хвилин до кінця готування, кладемо в чашу мультиварки м'ясо і зелень, приправляємо за смаком.