Грузинські коржі хачапурі є одним з найбільш популярних національних страв, завдяки чому вони навіть були запатентовані владою країни.
Єдиного рецепту хачапурі не існує, вони різняться в залежності від регіону, проте одними з найулюбленіших як у самих грузинів, так і у туристів є хачапурі по-аджарськи . Виконані у формі човника коржі, заповнюють сиром і заливають курячим яйцем. Рецепт цього традиційного блюда ми детальніше розглянемо в цій статті.
Хачапурі по-аджарськи з бринзою
Інгредієнти: Для тіста:
мацоні - 1 ст.; яйце - 1 шт.; борошно - 2 ст.; сіль - щіпка; сода - 1/2 ч. ложки. Для начинки:
сир сулугуні/бринза - 300 г; яйця - 2 шт.; вершкове масло. Приготування У мацоні додаємо соду і яйце, гарненько перемішуємо і солимо суміш. Борошно просіваємо і потихеньку додаємо до рідких інгредієнтів, безперервно перемішуючи їх. Готове тісто повинне бути ніжним і гладким, злегка буде липнути до рук. Тепер основу для хачапурі слід перекласти в чисту миску, змащену маслом, і залишити в теплі на 1-15 години.
Сулугуні натираємо і змішуємо з м'яким вершковим маслом і жовтком одного яйця.
Традиційні хачапурі не готуються з бринзою та сиром, однак якщо вам не принципово дотримання автентичної кухні, то можете зробити суміш з нежирного сиру і тертої бринзи 1:1.
Коли тісто відпочине і підійде, його необхідно розділити на 3 рівні частини, кожну з яких слід розтягнути руками в овал. Руки і робочу поверхню під час роботи з тестом слід змастити рослинним маслом. У центр овалу викладаємо нашу сирно-масляну начинку, краї тіста підверніть і защипуємо на зразок човника.
Змащуємо деко для випікання олією, укладаємо хачапурі і ставимо їх у духовку. Приготування хачапурі з бринзою в духовці займе 15-20 хвилин при 210 градусах. За хвилину до закінчення приготування, вбиваємо в «човник» хачапурі одне яйце, білок якого повинен згорнутися, а жовток залишитися рідким.
Готові хачапурі з сиром змащуємо маслом і подаємо до столу.