Назвати подібний спосіб приготування споконвічно традиційним для абхазького народу ми не беремося, скоріше, це російська варіація на тему східної кухні. Назва «баранина по-абхазьки» об'єднується в собі цілий клас абсолютно різних одне від одного страв. Тут тобі і сосиски з баранини, і цілі шматки м'якоті, обсмажені з курдючним жиром, або навіть м'ясо, томленное з овочами.
Баранина по-абхазьки в сосисках
Інгредієнти: баранина - 500 г; баранячий лівер - 100 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; рослинна олія; барбарис свіжий - 10 г; зелень петрушки або кінзи - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування Жирний шматок баранини очищаємо від плівок і жив, сам жир не зрізаємо. Нарізаємо м'ясо і лівер великими шматочками і попускаем через м'ясорубку. Готовий фарш приправляємо сіллю і перцем за смаком, змішуємо зі злегка примятим барбарисом і подрібнений ріпчастою цибулею. Готовий фарш ретельно відбиваємо і залишаємо відпочити і охолодитися в холодильнику на 3-4 години.
Тепер з пластичного баранячого фаршу можна формувати сосиски. Для цього вологими руками набираємо порцію фаршу, скачуємо її в ковбаску і обсмажуємо на рослинному маслі до готовності. Подаємо страву до столу, притрусивши зеленню петрушки або кінзи за смаком.
Смажена баранина по-абхазьки
Досить швидке і досить просте у приготуванні блюдо, яке здатне максимально наблизити вас до кавказької кухні за такий нетривалий час приготування.
Інгредієнти: баранина - 500 г; курдючний жир - 50 г; аджика - 1 ст. ложка; ріпчаста цибуля - 1-2 шт.; томат - 1 шт.; зелень петрушки, кінзи або базиліка - за смаком; часник - 2 зубчики; сіль, перець. Приготування Курдючний жир і баранячу м'якоть нарізаємо невеликими кубиками. Жир розтоплюємо в жаровні, або казані, і обсмажуємо на ньому м'ясо до готовності, не забуваючи посолити і поперчити за смаком.
Готове м'ясо перекладаємо в тарілку, а на що залишився в казані жирі обсмажуємо дрібно нарізану цибулю і томати. В отриману пасеровку закладаємо шматки баранини, додаємо трохи домашньої аджики і пару зубчиків часнику. Тушкуємо м'ясо в гострому соусі 10-15 хвилин, а потім подаємо до столу, прикрасивши порізаною зеленню.
Баранина по-абхазьки з овочами
Тим, хто віддає перевагу здорові страви, радимо приготувати баранину по-абхазьки з овочами. В блюдо з пісним м'ясом можна додавати овочі за смаком, і таким чином урізноманітнити рецепт при приготуванні кожен раз.
Інгредієнти: бараняча грудинка - 500 г; червоне вино - 1/2 ст.; аджика - 1 ст. ложка; картопля - 2 шт.; баклажан - 1 шт.; часник - 1/2 головки; болгарський перець - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; гострий перець - за смаком; сумах - щіпка; сіль, перець - за смаком; томатна паста - 2 ст. ложки; зелень - за смаком. Приготування Баранячу грудинку промиваємо та нарізаємо великими шматками. Занурюємо м'ясо в маринад, складається з червоного вина, часнику, сумаха і аджики. Не забуваємо додати солі і перцю. Грудинка повинна простояти в маринаді хоча б 6-8 годин, а краще - добу. Тепер
мариноване м'ясо можна обсмажити на сковороді до готовності.
Приступаємо до нарізки овочів: картопля - кубиками, цибулю і баклажани - кружальцями, болгарський і гострий перець подрібнюємо. Нарізаний баклажан обсмажуємо і фаршируємо сумішшю перців з часником і зеленню.
На дно жаровні кладемо кубики картоплі, цибулю, м'ясо, а поверх - баклажани. Заливаємо м'ясо розчиненої у воді томатною пастою з аджикою. Тушкуємо м'ясо близько години на середньому вогні. Готову страву можна прикрасити зеленню.
Для зручності вживання страву можна розділити на порції, розклавши по горщикам.