Як виглядають хачапурі ні для кого не секрет, які вони на смак теж багато хто знає, однак про різновиди хачапурі, крім страви з сиром, знають далеко не багато, а такі є. Сьогодні, ми поговоримо про менш популярною, але від того не менш смачною інтерпретації кавказького страви - хачапурі з гарбузом.
Хачапурі з гарбузом на мацоні
Традиційні хачапурі мають тісто на кисломолочної основі, і зазвичай в якості такої основи виступає мацоні. За відсутність національного молочного продукту, замінити його можна звичайної кисляком , або кефіром.
Інгредієнти: Для тіста:
мацоні - 1/3 ст.; яйце - 1 шт.; борошно - 1 ст.; сіль - щіпка. Для начинки:
гарбуз - 400 г; рослинне масло - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Почнемо приготування з тіста. У цьому рецепті ми будемо використовувати бездріжджове тісто, яке в підсумку вийде більш ламким і хрустким. Якщо ви віддаєте перевагу м'яке тісто, то беріть рецепт з використанням дріжджів, який ми подамо нижче.
Отже, для тесту ми змішуємо мацоні з одним курячим яйцем, додаємо дрібку солі. Поступово підсипаючи просіяне борошно, замішуємо м'яке тісто, яке не буде липнути до рук. Кладемо тісто в миску і залишаємо відпочити на той час, поки ми займаємося начинкою.
Для начинки гарбуз запікаємо в духовці полив скибочки плода рослинним маслом і присипавши сіллю і перцем. Готову гарбуз пюрируем з допомогою блендера і даємо повністю охолонути.
Тісто ділимо на кульки приблизно однакового розміру (розмір кульки прямо пропорційний розміру самого хачапурі). Кожен кульку розгортаємо в тонкий коржик, на кожен хачапурі знадобиться 2 таких коржі. По нижній коржику розподіляємо гарбузову масу, не доходячи до краю 1 см, накриваємо начинку другим коржем, а краї защепляем.
На сковороді розігріваємо олію, обсмажуємо хачапурі з обох боків до золотистого кольору.
Хачапурі з гарбузом з дріжджового тіста
Інгредієнти: борошно - 500 г; яйця - 2 шт.; дріжджі (сухі) - 5 г; кефір - 15 ст.; гарбуз - 700 г; волоський горіх - 100 г; цукор - 3 ст. ложки; вершкове масло; сіль - за смаком. Приготування Борошно просіваємо гіркою на стіл, в центрі гірки робимо «колодязь», в який наливають теплий кефір засипаємо сухі дріжджі. Чекаємо, поки дріжджі не почнуть пінитися, і вбиваємо два яйця. Додаємо в тісто добру пучку солі і акуратно замішуємо, підгрібаючи борошно з країв до центру. Накриваємо тісто вологим рушником і залишаємо в теплому місці на 2 години. Під час вистоювання тіста, не забувайте місіть його хоча б 2-3 рази за весь час.
Поки тісто підходить, переходимо до начинки: гарбуз тремо на дрібній тертці і отживаем зайву рідину. Викладаємо гарбуз в сотейник, засипаємо цукром і меленим волоським горіхом, перемішуємо і тушкуємо до м'якості.
Тісто розгортаємо в тонкий пласт, в центр викладаємо начинку і защепляем краї тіста до центру. Отриманий грудочку розкачуємо до товщини 1 див
Випікаємо готові хачапурі при 200 градусах до зарум'янювання, а потім змащуємо вершковим маслом.
Швидкі хачапурі з гарбузом і сиром
Інгредієнти: листкове тісто - 1 упаковка; гарбуз - 500 г; осетинський сир - 300 г; яєчний жовток - 2 шт.; сіль, перець - за смаком; кінза (подрібнена) - 2 ст. ложки; рослинне масло. Приготування Гарбуз миємо та очищаємо від насіння, натираємо на крупній тертці разом з осетинським сиром. Додаємо в начинку рубану кинзу, сіль, перець і 2 яєчних жовтка.
Листкове тісто розкачуємо товстим пластом і викладаємо в центр грудочку гарбузово-сирної начинки. Краї тіста підбираємо мішечком і розкачуємо отриманий кулю в корж товщиною близько сантиметра. Обсмажуємо хачапурі до рум'яного кольору на рослинній олії.