Вернуться назад Распечатать

Як приготувати лобіо з квасолі?

Як приготувати лобіо з квасолі?
Лобіо - популярна страва грузинської кухні. Грузинське слово «лобіо» також є загальною назвою для квасолі (як молодою зеленою, у вигляді стручків, так і стиглих сухих бобів). Страви, подібні грузинському лобіо, відомі в кулінарних традиціях і багатьох інших народів.
Лобіо готують із стручкової квасолі або з звичайної (білого чи кольорового) з додаванням часнику, спецій, зелені, іноді з зернами граната, горіхами, томатами, перцем.

Рецепт лобіо з червоної квасолі


Інгредієнти:

  • квасоля червона - 2 склянки;

  • ядра горіхів волоських або лісових - 1 склянка;

  • часник - 3-5 зубчиків;

  • насіння коріандру мелені;

  • перець червоний гострий;

  • зелень свіжа різна (кінза, базилік, петрушка і ін);

  • олія рослинна.


  • Приготування
    Квасоля краще залити водою з вечора, хоча можна прискорити процес, якщо залити її окропом 2-3 рази. Тоді вона повинна постояти, хоча б 4 години. Промиваємо квасолю, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Варимо протягом 10 хвилин і зливаємо воду. Промиваємо боби, знову заливаємо свіжою водою і варимо до готовності.
    Як зробити лобіо з квасолі? Можна розтовкти готову квасолю, але це не обов'язково, можна залишити її цілою. Горіхи потрібно змолоти і додати до квасолі. Трохи остудимо й додаємо всі зазначені приправи, олія, подрібнений часник і зелень. Лобіо добре подавати з м'ясними стравами, гранатовим соусом або соком, хорошим столовим вином.
    Рецепт приготування лобіо з білої квасолі нічим не відрізняється від попереднього. Біла квасоля теж дуже корисний продукт, але кольорова виразно корисніше.

    Лобіо з стручкової квасолі


    Звичайно ж, стручкова квасоля - суперкорисний продукт, до того ж готується швидше, ніж в зернах.
    Свіжу квасолю необхідно підготувати, тобто видалити плодоніжки і кінчики стручків, а також розрізати кожен стручок на 2-4 частини. У несезонний для стручкової квасолі час року для приготування можна використовувати готовий напівфабрикат шокової заморозки. Майже всі вітаміни і корисні речовини в такому продукті збережені, попередньо проварена до напівготовності, квасоля дуже швидко доводиться до повної готовності.
    Інгредієнти:

  • квасоля стручкова - 500 г;

  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;

  • помідори стиглі - 3-4 шт. (або 2 ст. ложки томат-пасти);

  • трохи соняшникової олії;

  • часник - 2-3 зубчики;

  • гострий червоний перець;

  • зелень свіжа різна (побільше кінзи, петрушка, базилік та ін).


  • Приготування
    Нарізану шматочками стручкову квасолю відваримо і відвар зіллємо в окрему ємність.
    Приготуємо соус. Помідори бланшируем і дрібно рубаємо ножем.
    Дрібно нарізану цибулю злегка обсмажуємо в сковороді на олії. Додаємо рубані помідори або томат-пасту і трохи відвару. Тушкуємо хвилин 5-8 з додаванням спецій. Змішуємо відварену квасолю і вміст сковороди. Трохи охолоджуємо і приправляємо товченим часником і гострим перцем. Присипаємо рубаною зеленню. Зелене лобіо особливо підходить до страв з м'яса.
    На швидку руку можна приготувати лобіо з консервованої квасолі, тут рецепт взагалі геніально простий. Відкриваємо банку-іншу консервованої
    Як приготувати лобіо з квасолі?
    квасолі, заливку зливаємо, квасоля промиваємо (профілактика метеоризму, і взагалі, навіщо нам зайвий цукор?). Готуємо соус, наприклад, цибулі, часнику, зелені і томат-пасти. Інший варіант - з меленими горіхами, тоді краще без цибулі і томату, просто часник, трави, олію і спеції.
    Звичайно ж, можна приготувати лобіо з квасолі в мультиварці. Варіть квасоля в мультиварці до готовності (час і режим у конкретних девайсів дещо відрізняються, пояснення в інструкції). А краще приготувати соус окремо в звичайній сковороді.
    Готуйте лобіо частіше - страва це надзвичайно корисне і смачне. Крім того, хоч квасоля - їжа і ситна, але дозволяє зберігати фігуру стрункою.