Чахохбілі - відоме блюдо грузинської кухні, що представляє собою м'ясне рагу, приготоване з курячого м'яса, тушковану в помідорах з цибулею і пряними травами. За своєю популярністю воно поступається хіба що тільки шашлику. Давайте розглянемо з вами кілька рецептів грузинського чахохбілі з курки.
Класичний рецепт чахохбілі з курки
Інгредієнти: курка - 15 кг; морква - 1 шт.; помідор - 500 г; цибулина - 2 шт.; томатна паста - 3 ст. ложки; сухе червоне вино - 1 ст.; лимон - 1 шт.; спеції і зелень. Приготування Отже, для приготування чахохбілі з курки м'ясо промиваємо, обсушуємо і нарізаємо порційними шматками, знімаючи жир і шкіру. На сильному вогні розігріваємо сковороду, без додавання олії, потім зменшуємо полум'я і викладаємо курку. Обсмажуємо її до появи рум'яної скоринки, після чого перекладаємо в глибокий сотейник, а в сковороду додаємо очищені овочі: крупно порізані цибульку і моркву. Пасеруємо їх, помішуючи, хвилин 5 а потім перекладаємо до м'яса. Потім блюдо накриваємо кришкою і тушкуємо 15-20 хвилин. Далі підсолюємо його за смаком, викладаємо томатну пасту, вливаємо вино, посипаємо спеціями і тушкуємо страву на самому маленькому вогні.
А цим часом переходимо до підготовки помідор: ошпарюємо окропом, обережно знімаємо шкірку, шаткуємо часточками і перекладаємо в сотейник. Тушкуємо грузинське блюдо з курки 25-30 хвилин, а перед подачею на стіл чахохбілі рясно посипаємо рубаною зеленню і прикрашаємо часточками лимона.
Чахохбілі з курки по-грузинськи
Інгредієнти: курка - 15 кг; помідор - 3 шт.; цибулина - 2 шт.; масло вершкове - 50 г; волоські горіхи - 05 склянки; часник - 3 зубчики; спеції; свіжа зелень. Приготування Перед тим, як зробити чахохбілі з курки, тушку птиці промиваємо та нарізаємо порційними шматками. Потім сильно розігріваємо суху сковороду, викладаємо на неї м'ясо і обсмажуємо до утворення скоринки. Після цього перекладаємо курку в сотейник, додаємо дрібно нашатковану цибулю, додаємо шматочок вершкового масла і тушкуємо 10-15 хвилин. Помідори ошпарюємо, знімаємо шкірку, нарізаємо їх часточками і перекладаємо до м'яса. Через 20 хвилин додаємо дрібно нарубані волоські горіхи, приправляємо блюдо спеції, перемішуємо, доводимо до готовності, посипаємо зеленню і подаємо на стіл.
Чахохбілі з курки з картоплею
Інгредієнти: курка - 1 кг; цибулина - 3 шт.; масло вершкове - 30 г; помідори - 5 шт.; картопля - 4 шт.; зелень петрушки - 1 ст. ложка; хмелі-сунелі - 1 ч. ложка; насіння коріандру - 1 ч. ложка; м'ята - 05 ст. ложки; часник - 1 зубчик; кінза, базилік - за бажанням; спеції. Приготування Курку промиваємо, обсушуємо рушником, обробляємо і нарізаємо невеликими шматками. Тепер поміщаємо м'ясо в розігріту каструлю і тушкуємо 5 хвилин на слабкому вогні під закритою кришкою. Не втрачаючи часу дарма, очищаємо від лушпиння цибулі, промиваємо його і шаткуємо півкільцями. Помідори обдаємо окропом і акуратно, щоб не пошкодити м'якоть,
знімаємо шкірку, а потім подрібнюємо. Далі заглядаємо в каструлю з м'ясом, обережно зливаємо в окремий посуд з'явився сік і продовжуємо обсмажування курки ще хвилин 10.
Далі додаємо весь нарізану цибулю і шматочок вершкового масла. Пасеруємо приблизно 5 хвилин. Картоплю чистимо, промиваємо, розрізаємо на четвертинки і відварюємо в окремій каструлі до готовності. Додаємо до чахохбілі помідори, відварна картопля , часничок і тушкуємо, накривши кришкою хвилин 15. Потім все ретельно перемішуємо, посипаємо сухими травами, спеціями, даємо страві настоятися і подаємо до столу.