Грузинський сир сулугуні вже давно став частим гостем на нашому столі. Салати, закуски, основні страви з його участю вже стали звичним меню. Урізноманітнити ваш арсенал рецептів з цим чудовим сиром візьмемося ми. Записуйте!
Рецепт смаженого сиру сулугуні
Інгредієнти: сулугуні - 500 г; кефір - 1 склянка; яйце - 1 шт.; чорний перець - щіпка; борошно - 1 ст.; хлібна паніровка - 3 ст.; рослинне масло. Приготування Перед тим, як приготувати смажений сир сулугуні, нарізаємо його брусочками середньої товщини. Домашній кефір збиваємо з яйцем і дрібкою чорного перцю, борошно просіваємо в окрему миску і також окремо висипаємо хлібну панірування. Спершу сирні палички слід обваляти в борошні, потім занурити в яйце і вже після обваляти в панірувальних сухарях . Готові палички викладаємо на лист пергаменту і чекаємо, поки розігріється рослинне масло. Обсмажуємо палички по парі-трійці штук за раз до золотистого кольору, надлишки масла вбираємо з допомогою паперових рушників.Подавати смажений сир слід з гострим пряним томатним соусом або майонезом.
Випічка з сиром сулугуні
Рецепт хачапурі з сиром сулугуні нам доводилося обговорювати вже не один десяток разів, тому настільки відоме блюдо навряд чи поповнить колекцію ваших рецептів. Замість цього, пропонуємо звернути увагу на сирне суфле з сулугуні з кабачком.
Інгредієнти: кабачки - 2 шт.; сіль - 1 ч. ложка; вершкове масло-3 ст. ложки; борошно - 1/4 ст.; гірчичний порошок - 1 ч. ложка; молоко - 1/4 ст.; тертий сир сулугуні - 1/2 ст.; тертий твердий сир - 2 ст. ложки; яйця - 4 шт. Приготування Кабачки натираємо на дрібній тертці, посипаємо сіллю і залишаємо постояти протягом 30 хвилин. Зайву рідину ретельно віджимаємо.
У сотейнику розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому борошно і гірчичний порошок. Заливаємо вміст сотейника молоком і суміш уварюють до загусання. Додаємо в соус тертий кабачок і суміш сирів. Окремо збиваємо яєчні жовтки і додаємо їх до кабачкової суміші.
Залишилися яєчні білки збиваємо до твердих піків, а повітряну масу акуратно вмішуємо до кабачків. Розкладаємо суфле за індивідуальним формам і випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20-25 хвилин.
Салат з сиром сулугуні
Інгредієнти: томати - 4 шт.; червоний цибуля - 1 шт.; лимонний сік - 1/4 ст.; оливкова олія - 6 ст. ложок; сіль, перець - за смаком; базилік, петрушка - по 1 пучку; сир сулугуні. Приготування Помідори нарізаємо скибочками і кладемо на плоске блюдо. Поверх розміщуємо кільця червоного цибулі і кубики сиру. Збиваємо лимонний сік з маслом і доповнюємо заправку сіллю і перцем за смаком. Поливаємо салат лимонної заправкою і прикрашаємо подрібненою петрушкою і базиліком.
Страву з сиром сулугуні
Інгредієнти: сулугуні - 400 г; крем-сир - 200 г; гострий перець - 1 шт.; часник - 1 головка; сік і цедра 1/2 лимона; чорний перець - щіпка. Приготування Духовку розігріваємо до 200 градусів. Часникову головку поливаємо оливковою олією і обертаємо
фольгою. Запікаємо часник 25-30 хвилин. Гострий перець наколюємо виделкою і обпалюємо на газовому пальнику. Почорнілу знімаємо шкірку, а м'якоть очищаємо від насіння.
Сулугуні натираємо на дрібній тертці і змішуємо з крем-сиром. Додаємо нарізаний перець, пасту з запечених зубчиків часнику, трохи лимонного соку і цедри, а також щіпку чорного перцю. За допомогою блендера або вилки ретельно перемішуємо всі разом до однорідності.
Отриману сирну пасту можна намазувати на тости, можна використовувати в якості дипа для чіпсів і крекерів, а можна вбити пару яєць і додати в начинку пирога.