Про соус сациві знають всі, хто хоч мало-мальськи знайомий з грузинською кухнею. У знаменитому горіховому соусі можна готувати все: від м'яса до овочів, наприклад, цвітної капусти, про рецепти якої ми і поговоримо далі.
Рецепт сациві з кольоровою капустою
Інгредієнти: суцвіття цвітної капусти - 400 г; цибуля біла - 2 шт.; гранатовий сік - 2-3 ст. ложки; зубчики часнику - 2-3 шт.; сіль, гострий перець - за смаком; горіхи волоські - 400 г; свіжа кінза (зелень) - пучок; хмелі-сунелі, имеритинский шафран, гвоздика - по 1 ч. ложці. Приготування Перед тим, як приготувати сациві з цвітною капустою, необхідно зайнятися самої цвітною капустою. Розбираємо капустяну головку на суцвіття і обдаємо окропом, щоб позбутися від можливих комах, не рідко поселяються в дрібних квіточках. Далі суцвіття відварюємо в киплячій воді або на пару до напівготовності.
Поки капуста відварюється, у нас є час на приготування сациві. Очищені волоські горіхи подрібнюємо в пасту з допомогою кавомолки, блендера або просто м'ясорубки. Змішуємо горіхову пасту з подрібненої кінзою, пропущеними через прес зубчиками часнику, сіллю, перцем, прянощами і невеликою кількістю масла. Ріпчасту цибулю припускаємо на рослинному маслі попередньо дрібно нарізавши, після чого відправляємо зажарку в соус. Готовий сациві виходить дуже густим, пастоподібним, тому його необхідно змішувати з овочевим або м'ясним бульйоном, доводячи до потрібної консистенції.
Заливаємо соусом напівготову капусту і ставимо страву на вогонь. Тушкуємо сациві під кришкою близько 5 хвилин, до повної готовності капусти, після чого додаємо трохи гранатового соку і залишаємо страву остигати (сациві подають тільки холодним). Перед подаванням страву прикрашають свіжою кінзою і зернами граната.
Сациві з кольоровою капустою і овочами
Інгредієнти: суцвіття цвітної капусти - 500 г; морква - 250 г; волоські горіхи - 400 г; часник - 5 зубчиків; цибуля біла - 2-3 шт.; суміш спецій для сациві - 1 1/2 ст. ложки; оцет або сік граната - за смаком; бульйон або вода. Приготування Розбираємо цвітну капусту на суцвіття і відварюємо протягом 10 хвилин. Цибулю і моркву пасеруємо до м'якості і викладаємо готову капусту поверх засмажки.
Волоські горіхи подрібнюємо в борошно, додаємо часник, спеції, оцет і розводимо масу до необхідної консистенції бульйоном або водою. Заливаємо соусом і смачне блюдо сациві з цвітною капустою готове до подачі на стіл.