Грузинська холодна закуска пхали готується з величезної кількості різних овочів, комбінації яких дозволяють змінювати смак страви на власний розсуд. Капустяні пхалі - варіант найбільш доступний, а тим часом простий у приготуванні.
Пхали з капусти
Інгредієнти: цибуля-порей - 500 г; цвітна капуста - 500 г; волоський горіх - 300 г; цибуля біла - 80 г; часникові зубчики - 2-3 шт.; пучок коріандру; насіння пажитника - щіпка. Приготування Розбираємо цвітну капусту і бланшеруем суцвіття в окропі до м'якості. За аналогією чинимо і з стеблом лука. Ошпарені подрібнюємо овочі вручну або за допомогою блендера, не забувши попередньо обсушити. Окремо перемелюємо в борошно горіхи, розтираємо в пасту кілька зубчиків часнику. Ріпчасту цибулю збиваємо в пюре і з'єднуємо з іншими інгредієнтами. Присмачую блюдо спеціями, додаємо зелень і формуем в кульки. Пхали з цвітної капусти подаємо охолодженими.
Пхали з капусти з горіхами
Інгредієнти: листова капуста - 300 г; свіжий шпинат - 200 г; волоський горіх - 150 г; зубчики часнику (великі) - 2 шт.; зелень коріандру і петрушки, пір'я цибулі; оцет винний - 15 мл; мелена паприка - 6 г; зерна граната - для сервірування. Приготування Промиті листки шпинату припускаємо на сковороді, поки вони не зів'януть і не пустять сік. Віджимаємо листя від вологи і нарізаємо. Капусту бланшеруем і пропускаємо через м'ясорубку листя. Волоський горіх перемелюємо в борошно і змішати з овочами. Додаємо розтерті в пасту, часник, спеції і оцет, довершаем закуску зеленню в будь-якому улюбленому кількості. Формуем масу в кульки, охолоджуємо і подаємо, посипавши зернами граната.
Як приготувати пхали з капусти?
Для приготування пхали найчастіше використовують найбільш доступну білокачанну капусту, яку перед додаванням, в залежності від бажаної консистенції страви, слід пропустити через м'ясорубку або подрібнити вручну.
Інгредієнти: білокачанна капуста - 15 кг; волоський горіх - 400 г; цибуля біла - 60 г; винний оцет - 60 мл; червоний перець - 2 р; насіння пажитника - 1 ч. ложка; часникові зубчики - 4 шт.; коріандр сушений - 1 ч. ложка. Приготування Головку капусти ділимо на чотири частини і відварюємо до м'якості. Пропускаємо волоський горіх з часником через м'ясорубку, додаємо спеції. Дрібно ріжемо білий цибулю і зелень. Пропускаємо через м'ясорубку або дрібно ріжемо вручну капустяні листи. Змішуємо всі інгредієнти разом і формуем з них кульки пхали. Подаємо закуску охолодженої з насінням граната.
Пхали з капусти і буряків
Пхали з буряком притягують погляд завдяки своїй яскравості і оригінальним зовнішнім виглядом в цілому. Яскраві бурякові кульки з овочів з ароматними спеціями стануть фаворитами гостей.
Інгредієнти: буряк - 250 г; листи білокачанної капусти - 100 г; бульби картоплі - 1 шт.; пучок коріандру; волоський горіх - 70 г; білий цибуля - 40 г; часник (великі зубчики) - 2 шт. Приготування Буряк відварюємо прямо з шкіркою, остуджуємо, чистимо і пюрируем з допомогою м'ясорубки або блендера.
Картопля також варимо в мундирах і після охолодження пюрируем. Бланшеруем листи білокачанної капусти, видалити жорсткі прожилки. М'які листя капусти обсушуємо і збиваємо до однорідності.
З'єднуємо овочеву масу і збиваємо до однорідності. Додаємо дрібно нарізану цибулю, борошно з волоських горіхів і кашку з часнику. Приправляємо блюдо, додаємо зелень за смаком і скачуємо масу в кульки, за рахунок додавання картоплі зробити це буде ще простіше.Охолоджені пхали подаються в класичній манері з зеленню або зернами граната, які прекрасно відтіняють смак закуски.