Мусака – традиційне блюдо середземноморської кухні. Готують її завжди по-різному і їдять не тільки як гаряче блюдо, але і подають в якості холодного салату. Пропонуємо вам кілька рецептів приготування мусака.
Рецепт мусака з баклажанами і картоплею
Інгредієнти: картопля – 3 шт.; баклажан – 2 шт.; фарш яловичий – 300 г; помідори – 1 шт.; перець болгарський червоний – 1 шт.; олія оливкова; соус бешамель ; спеції. Приготування Пропонуємо вам простий рецепт приготування мусака. Баклажан промиваємо, нарізаємо кружальцями, підсолюємо з кожної сторони і залишаємо на 20 хвилин. Картоплю чистимо, шаткуємо скибочками, підсолюємо і обсмажуємо на сковороді в маслі. Потім перекладаємо його в форму для випічки. Цибулю очищаємо від лушпиння, подрібнюємо кубиками і пасеруємо до м'якості. Болгарський перець обробляємо, виймаємо насіння, ріжемо й додаємо до цибулі. Перемішуємо овочі і тушкуємо 5 хвилин. Після цього викладаємо м'ясний фарш, подрібнені помідори, підсолюємо і перемішуємо. Через 15 хвилин додаємо рубану зелень і викладаємо масу поверх картоплі. Баклажани витираємо серветкою і обсмажуємо до готовності, а потім викладаємо верхнім шаром, поливаємо соусом і посипаємо тертим сиром. Відправляємо форму в духовку і запікаємо 45 хвилин при температурі 180 градусів.
Класичний рецепт мусака
Інгредієнти: фарш м'ясний – 500 г; кабачки – 2 шт.; баклажани – 2 шт.; свіжа зелень; помідори – 3 шт.; сухарі панірувальні – 3 щіпки; олія оливкова – 2 ст. ложки; спеції. Для соусу:
масло вершкове – 20 г; молоко – 200 мл; борошно – 50 р. Приготування Ще один цікавий і смачний рецепт приготування мусака. Баклажани чистимо і шаткуємо смужками. Зелень обполіскуємо і рубаємо ножем. Кабачки нарізаємо кубиками, кидаємо в чашу мультиварки і пасеруємо на режимі «Смаження» до готовності, а потім викладаємо в миску. У фарш додаємо спеції, перемішуємо і обсмажуємо на тому ж режимі. Помідори перетворюємо за допомогою блендера в пюре і за 5 хвилин до готовності фаршу, додаємо в чашу. Після звукового сигналу перекладаємо м'ясо в іншу тарілку. В мультиварку знову наливаємо олію, викладаємо баклажани і випікаємо їх 20 хвилин на програмі «Випічка». Одночасно з цим готуємо соус: на сковорідці розтоплюємо масло, додаємо борошно, вливаємо молоко і варимо до загустіння.
Коли всі інгредієнти готові, починаємо збирати мусаку: на дно викладаємо баклажани, потім кабачки, трохи м'ясного фаршу і томатне пюре. Поливаємо молочним соусом, знову кладемо фарш і залишилися баклажани. Присипаємо страву зеленню, посипаємо панірувальними сухарями і виставляємо програму «Випічка» на 1 годину.
Рецепт грецьку мусака
Інгредієнти: баклажани – 600 г; олія оливкова – 80 мл; цибулина – 1 шт.; свинина – 350 г; яловичина – 350 г; сухе біле вино – 200 мл; помідори – 400 р; сіль морська – 1 ч. ложка. Для соусу:
масло вершкове – 50 г; борошно – 50 р; тертий мускатний горіх – щіпка; молоко – 500 мл; кориця – щіпка; коричневий цукор – щіпка; спеції. Приготування Баклажани промиваємо, нарізаємо скибочками, викладаємо на деко і скроплюємо оливковою олією. Відправляємо в духовку і запікаємо 30 хвилин. Чистимо цибулину, дрібно шаткуємо і пасеруємо до прозорості. Свинину і яловичину перекручуємо через м'ясорубку і додаємо до цибулі. Через 10 хвилин вливаємо склянку сухого вина і тушкуємо,
помішуючи, 20 хвилин. Помідори ошпарюємо, знімаємо шкірку, нарізаємо м'якоть кубиками і додаємо до фаршу, подсаливая його за смаком. Картоплю чистимо, розрізаємо тонкими скибочками і обсмажуємо на іншій сковороді до напівготовності. Тепер беремо форму, промазуємо її олією, викладаємо картоплю, потім шар фаршу і розрівнюємо його ложкою. На самий верх кладемо баклажани, заливаємо соусом і відправляємо страву в розігріту духовку на 45 хвилин. Для приготування соусу борошно пасеруємо з вершковим маслом, вливаємо молоко і нагріваємо суміш до загустіння. В самому кінці приправляємо його спеціями і перемішуємо.