Мусака - страва родом із Близького Сходу та Балкан. По суті це запіканка, яка полягає в обов'язковому порядку з шару баклажанів, м'яса з помідорами, сиру та соусу. Але при цьому в кожному куточку Греції з роками склався свій рецепт, який трохи, та й відрізняється. Часто в цю страву додається картопля, гриби або інші овочі. Як готувати мусаку з баклажанів, ми вам зараз розповімо.
Рецепт «Мусака з баклажанами»
Інгредієнти: баклажан великий - 1 шт.; помідори - 4 шт.; цукіні - 2 шт.; картопля - 800 г; фарш з яловичини або баранини - 600 г; оливкова масло - 300 г; сир тертий - 300 р. Для соусу:
борошно - 100 г; масло вершкове - 100 г; яйця - 3 шт.; молоко - 1 л; тертий мускатний горіх - щіпка. Приготування З баклажана зрізаємо кінчики і очищаємо його від шкірки. Баклажан ставимо вертикально і нарізаємо вздовж тонкими скибочками. Таким же чином нарізаємо і цукіні. Якщо кабачки молоденькі, то шкірку можна не зрізати. Картопля також ріжемо тоненькими скибочками. У великій сковороді розігріваємо оливкову олію, обсмажуємо на ньому картоплю з обох сторін протягом 10 хвилин, потім виймаємо його, відкидаємо на друшляк, щоб стік зайвий жир, а в цьому ж маслі обсмажуємо цукіні і баклажани.
Тепер приступаємо до формування мусака по-грецьки з баклажанами: скибочки картоплі, солимо і перчимо за смаком, тертий на крупній тертці сир, шар фаршу. Потім скибочки баклажанів, які також посипаємо перцем і сіллю, сир, цукіні, знову солимо і перчимо, сир і потім залишився м'ясний фарш. Вимиті помідори нарізаємо тонкими кружечками, викладаємо одним шаром поверх фаршу, посипаємо їх тертим сиром.
Тепер готуємо соус: у сотейнику розтоплюємо вершкове масло, поступово додаємо борошно, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Вливаємо молоко, сіль і перець додаємо за смаком, потім вводимо збиті яйця, все це час не припиняємо заважати соус, в кінці додаємо тертий мускатний горіх. Отриманою масою заливаємо мусаку з баклажанами і картоплею. У духовці, нагрітій до 180 градусів і випікаємо близько 20 хвилин, поки не з'явиться золотава скоринка.
Мусака з баклажанами в мультиварці
Інгредієнти: баклажани - 3 шт.; цибуля - 1 шт.; фарш (яловичина+баранина) - 700 г; часник - 3 зубчики; сир твердий - 100 г; помідори - 3 шт.; яйця - 2 шт.; рослинне масло. Для соусу «Бешамель»:
молоко - 500 г; масло вершкове - 70 г; борошно - 2 ст. ложки; твердий сир - 200 г; сіль, перець, мускатний горіх. Приготування Баклажани нарізаємо скибочками товщиною близько 8-10 мм, посипаємо їх сіллю і залишаємо хвилин на 15 щоб пішла гіркота. Потім промиваємо їх і обсушуємо. Помідори нарізаємо кубиками. В мультиварці вибираємо режим «Випічка», вливаємо столову ложку олії, викладаємо поросяти, ягняти цибулю і часник і обсмажуємо до прозорості цибулі, потім викладаємо фарш і, помішуючи, обсмажуємо, поки м'ясо не змінить колір. Додаємо помідори, солимо і перчимо за смаком. Продовжуємо обсмажувати, поки не випарується вся рідина. Тепер фарш з овочами і м'ясом викладаємо в тарілку і займаємося приготуванням соусу «Бешамель» .
Включаємо в мультиварці режим «Гасіння», викладаємо в чашу вершкове масло, коли воно розтане, вводимо борошно, постійно помішуючи. Потім тоненькою цівкою вливаємо молоко, продовжуючи заважати.
Доводимо соус до кипіння і проварюємо ще пару хвилин, щоб він загус. Додаємо сіль, мускатний горіх і перець, перемішуємо. Додаємо в соус тертий сир і готуємо, поки він повністю не розплавиться. Все, соус готовий. Вводимо в нього яйця і добре перемішуємо. Приступаємо до формування запіканки. Дно чаші мультиварки змащуємо олією, викладаємо шар баклажанів, поливаємо соусом, рівним шаром викладаємо фарш, потім знову скибочки баклажанів, соус і так до тих пір, поки не закінчаться баклажани, верх заливаємо соусом. В режимі «Випічка» готуємо 50 хвилин. Хвилин за 10 до закінчення процесу мусаку з баклажанів з м'ясом посипаємо тертим сиром.