Імбирні пряники є обов'язковим супроводом багатьох свят, особливо новорічних. Пропонуємо простий рецепт приготування цього смачного і приголомшливо ефектного на вигляд ласощі в домашніх умовах.
Як зробити пряник з кольоровою глазур'ю - рецепт?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 255 г; вершкове масло – 75 г; цукор коричневий – 85 м; какао (за бажанням) – 25 г; імбир мелений – 10 г; імбир свіжий, тертий – 10 г; кориця мелена – 10 г; гвоздика мелена – 5 г; сода – 5 г; яйце – 1 шт.; Для глазурі:
пудра цукрова – 255 г; один білок великого свіжого яйця; сік лимона – 20 мл; вода тепла – 40-60 мл; барвник харчовий; присипка кондитерська для прикраси. Приготування М'яке вершкове масло розтираємо з цукровим піском, додаємо окремо збите яйце і ще раз розбиваємо міксером всі разом. В окремій ємності змішати просіяне пшеничне борошно, соду, какао порошок (за бажанням), мелений імбир, корицю і гвоздику, а також додаємо перетертий свіжий імбир. З'єднуємо масляно-яєчну масу з сухою сумішшю і замішуємо тісто. Загорнути його у харчову плівку і визначаємо на тридцять хвилин у холодильник.
Охолоджене тісто розділяємо на дві частини: одну залишаємо в холодильнику, а другу розміщуємо між двома листами пергаменту і розкачуємо за допомогою качалки до отримання рівномірного шару товщиною від п'яти до семи міліметрів. Далі вирізаємо з тіста фігурки, розміщуємо їх на деку і визначаємо в заздалегідь прогрітий до 180 градусів духовку на десять хвилин. Якщо ви вирішили приготувати пряники, завтовшки більше семи міліметрів, то потримаєте їх у духовці додатково на три-чотири години більше.
По готовності даємо імбирним пряникам охолонути і приступаємо до прикраси глазур'ю.
Рецепт глазурі для прикраси імбирних пряників дуже простий. Для її приготування з'єднуємо в мисці яєчний білок з цукровою пудрою, соком лимона і тепленькою кип'яченою водою, розмішуємо спочатку з допомогою виделки, а потім збиваємо міксером протягом десяти хвилин. У результаті повинна вийти щільний глянсовий суміш, яка після проведення по ній ножем тримає слід протягом десяти хвилин.
При необхідності можемо довести масу до потрібної консистенції додаванням цукрової пудри або води і знову збити.
Ділимо масу на бажану кількість частин і додаємо барвники. Потім прикрашаємо пряники за допомогою кондитерського мішка, наповнивши його глазур'ю бажаного кольору. Видавлюємо невелика її кількість і формуємо візерунок. Якщо є бажання покрити пряник повністю, то спочатку малюємо обідок, а потім заповнюємо глазур'ю серединку. За бажанням прикрашаємо також вироби кондитерської присипкою, на глазурі вона дуже щільно буде триматися, і поліпшить зовнішній вигляд виробів. По готовності даємо пряникам підсохнути протягом трьох-чотирьох годин.