Прекрасною альтернативою купівельними цукерок будуть льодяники з цукру, приготовлені в домашніх умовах. Незаперечною перевагою такого домашнього ласощі є повна відсутність у їх складі штучних барвників, стабілізаторів, згущувачів та інших добавок, що приносять шкоду нашому здоров'ю. Крім того, його приготування не займає багато часу і вимагає мінімального, можна сказати навіть смішного, набору продуктів.
Домашні льодяники з цукру на паличці - рецепт
Найпростіший рецепт приготування льодяників на паличках передбачає використання окрім цукру, тільки води і оцту. Але це не заважає готовому ласощів виходити смачним і радувати діточок. Цим рецептом користувалися ще наші бабусі і, як ми пам'ятаємо, завжди вдало.
Інгредієнти: цукровий пісок – 6 ст. ложок; вода – 6 ст. ложок; оцет – 1 ст. ложка; рослинна олія для формочок. Приготування Насипаємо в кухлик або невелику каструльку з товстим дном цукровий пісок, вливаємо необхідну кількість води і оцту, перемішуємо, розміщуємо на вогні, прогріваємо до кипіння, помішуючи, і варимо до загустіння, тягучості і зміни до карамельного кольору. Тепер розливаємо отриману масу по заздалегідь промасленим формах, вставляємо дерев'яні шпажки і даємо леденцам застигнути.
І ще один простий, але не менш цікавий рецепт льодяники з лимонним соком замість води.
Домашні льодяники з цукру і лимонного соку
Інгредієнти: цукровий пісок – 75 г; лимонний сік – 40 мл; рослинна олія для формочок. Приготування Цукровий пісок змішуємо з лимонним соком відповідної для варіння ємності і прогріваємо до кипіння, помішуючи, на вогні помірної інтенсивності. Проварюємо масу від двох до п'яти хвилин, в залежності від бажаного кольору льодяників, а потім розливаємо по змазаним заздалегідь рослинним маслом форм і даємо застигнути. Можна вставити в схватившиеся трохи льодяники дерев'яні палички, а потім залишити до повного охолодження.
По кожному з двох запропонованих вище рецептів можна отримати льодяники з паленого цукру, витримавши суміш на вогні трохи довше і отримавши насичений коричневий колір.
Далі пропонуємо варіанти приготування льодяників для любителів масла шоколадного смаку.
Вершкові льодяники з цукру в домашніх умовах
Інгредієнти: цукровий пісок – 200 г; молоко або вершки – 100 мл; ванільний екстракт – за смаком; рослинна олія для формочок. Приготування У товстостінний сотейник або каструлю вливаємо молоко або вершки, додаємо цукровий пісок, ставимо ємність на вогонь і прогріваємо, безперервно помішуючи, до кипіння. Витримуємо масу на вогні до отримання кавового кольору і загустіння. При потраплянні краплі готової маси в холодну воду вона моментально кристалізується і перетворюється в карамель. Якщо необхідний стан досягнуто, знімаємо суміш з вогню, додаємо кілька крапель ванільного екстракту, перемішуємо і розливаємо по промасленим формами. Після застигання вершкові льодяники готові.
Як робити вдома шоколадні цукерки з цукру і меду?
Інгредієнти: цукровий пісок – 125 г; мед – 125 г; шоколад гіркий – 125 г; рослинна олія для формочок. Приготування Для приготування шоколадних домашніх льодяників в ковшике з товстим дном змішуємо мед, цукровий пісок і розламаний на шматочки шоколад. Прогріваємо масу на мінімальному вогні до кипіння, безперервно помішуючи, і уварюємо до стану, коли крапля суміші буде миттєво застигати в холодній воді. Розливаємо гарячу масу з промасленим формах, даємо охолонути і застигнути і насолоджуємося.