Регулярні прийоми їжі - обов'язкова умова правильного харчування. Це особливо важливо для дітей, адже організм маляти стрімко зростає і розвивається, а це значить, що регулярні надходження поживних речовин життєво необхідні для нього.
Дієтологи довели, що п'ятиразове харчування - це оптимальний харчовий режим. Тобто, за день у дитини (втім, як і у дорослого) має бути п'ять прийомів їжі - сніданок, другий сніданок (перекус), обід, полуденок і вечерю.
У даній статті ми поговоримо про те, що приготувати дитині на полуденок.
Чим годувати дитину на полудень?
Існує маса варіантів того, що можна дати дитині на полуденок:
фрукти (яблука, персики, груші) і ягоди (вишня, смородина, черешні, чорниця, малина); молоко і кисломолочні продукти (йогурт, ряжанка, сирок); легкі овочеві, фруктові або злакові запіканки, суфле; фруктові, ягідні або овочеві соки; чай з випічкою; страви з яєць (парові омлети, варені або сирі яйця). Не намагайтеся зробити дуже велику порцію і нагодувати малюка досхочу, адже через пару годин має наступний основний прийом їжі - вечеря. Навіть якщо дитина не з'їв - це не страшно. Полуденок для дитини - лише перекус, ось кілька рецептів, які можна використовувати для дитячого полудня:
Сирна запіканка з фруктами Інгредієнти: сир - 250г; яйце куряче - 1шт; цукор - 1ч.л.; яблуко - 1шт; груша - 1шт; крохмаль - 1ч.л.; вершкове масло - 5 г + для змащування форми; панірувальні сухарі (для посипання форми). Приготування Фрукти вимити і порізати на часточки, інші інгредієнти (крім сухарів і масла для змащування форми) змішати в блендері до однорідності. Змастити форму і присипати сухарями, викласти скибочки фруктів і залити сирною масою. Запекти в духовці 15-20 хвилин при 180°С).
Печені яблука, фаршировані сухофруктами і горіхами Інгредієнти: яблука - 2шт; сухофрукти (родзинки, чорнослив, курага) - 50г; запашні несолоні горіхи (арахіс, кедрові горішки, кешью, волоські) - 50г; рідкий мед - 30г; пряні трави (меліса, м'ята або тархун). Приготування Підготувати яблука: вимити і вирізати кісточку. Нижній отвір в яблуці закрити чорносливом (курагою), як пробкою, поверх нього засипати рубані горіхи, залити медом і зверху покласти родзинки. Запікати в духовці 15-20хв при 180°С.
Якщо малюк любить молоко, можна давати йому на полуденок дитяче вітамінізоване або стерилізоване молоко, якщо молоко не входить в перелік гастрономічних фаворитів крихти, в полудень можна дати малюкові кисіль, компот або чай.