Кисіль - традиційний російський десерт. Благотворно впливає на шлунок, допомагає при виразках, гастритах, захворюваннях підшлункової залози. Але володіє також властивостями, які закріплюють стілець.
Дітям корисний в обмежених кількостях, не більше двох разів у тиждень, по одній склянці на день. Кисіль для дитини до року - джерело вітамінів і мінералів, а також він дуже допомагає в наборі ваги.
Коли можна давати дитині кисіль?
Вводиться також як і будь-який інший прикорм - перед основним прийомом їжі. Давати обов'язково теплий кисельний десерт, краще в обід або на полуденок.
Як приготувати кисіль для дитини?
Найкориснішим вважається кисіль з свіжих фруктів і овочів. Киселі з круп поживні і добре засвоюються. Під час приготування, практично завжди, додається крохмаль і цукор, з-за цього не варто зловживати киселями в раціоні дитини.
А тепер давайте розглянемо кілька рецептів, які точно проілюструють, як варити кисіль дитині.
Вівсяний кисіль для дітей
Інгредієнти: вівсяні пластівці - 05 кг; вода - 1 л.; чорний хліб - 1 скибочка. Приготування Замочити пластівці і хліб у воді на ніч. Вранці протерти масу через сито, попередньо вийнявши хліб. Варити до густої консистенції, на невеликому вогні, регулярно помішуючи. Кисіль готовий до вживання.
Кисіль з журавлини для дітей
Інгредієнти: ягоди журавлини - 100 гр.; цукор - 6 ст. л.; вода - 2 ст.; картопляний крохмаль - 4 ч. л. Приготування Ягоди викласти на сито і обдати окропом. Після того, як стече вода, розім'яти ягоди ложкою. Розминаючи збирати сік в будь-яку зручну посуд. Отриманий сік покласти на полицю в холодильник. Ягоди загорнути в марлю і видавити сік в емальовану каструльку. Ягоди залити водою і дати закипіти. Процідити відвар і додати в нього цукор, довести до кипіння. Розвести крохмаль в соку, отриманому з журавлини. Можна розвести у 100 гр. води. Повільно вливати відвар. Дати закипіти зовсім трохи. Зняти з плити і додати решту журавлинний сік. Молочний кисіль для дітей
Інгредієнти: молоко - 400 гр.; цукор - 3 ст. л.; крохмаль - 3 ст. л.; ванілін - на кінчику ножа. Приготування Взяти 300 гр. молока і кип'ятити постійно помішуючи. Додати цукор. У ста грамах молока розвести крохмаль. Повільно влити крохмаль в кипляче молоко і зняти з плити.
У готовий кисіль додати ванілін. Можна доповнити фруктовим сиропом або варенням. Але тільки, якщо у дитини немає алергії.