Вернуться назад Распечатать

Льодяники на паличці рецепт

Льодяники на паличці рецепт
Більшість дітей люблять солодощі. Решта їх обожнюють. Але як правильно вчинити мамам, які не хочуть позбавляти своє чадо радості від цукерок і тістечок але в той же час беспокоящимся про здоров'я дитини? Вихід не так вже складний: треба лише навчитися готувати солодощі будинку. Звичайно, 100% здоровою їжею льодяники, морозиво та цукерки не стануть ніколи, але ви хоча б обмежите кількість синтетичних харчових добавок у раціоні дитини.
У цій статті ми розповімо вам, як зробити льодяники з цукру будинку, і кілька запропонуємо рецептів цукерок-льодяників, здатних стати гідною заміною «чупа-чупсам» та інших «чудес» хімічної промисловості.

Базовий рецепт морозива в домашніх умовах


Цей рецепт являє собою найпростіший метод, як зробити льодяники. Надалі ви зможете змінити його, додавши компоненти по своєму смаку (фруктовий сік, барвники, кава, цитрусову цедру і т. д.), але основа льодяників завжди однакова. Базовий рецепт - це рецепт знаменитих льодяників-півників, в ньому немає нічого зайвого. Правда, ринкові «півники» часто забарвлені в яскраві кольори за допомогою харчових барвників.
Інгредієнти:

  • цукровий пісок - 10ст.л.;

  • вода - 10ст.л.;

  • оцет - 1ст.л. (краще натуральний - яблучний або винний). Його можна замінити лимонною кислотою - 02 ч. л.;

  • рослинна олія (щоб змастити форму).


  • Приготування
    Вода, оцет і цукор змішуються в вогнетривкої ємності (краще всього - в емальованій каструлі) і добре прогріваються. Коли суміш стала гарячою, а цукор почав розчинятися, зменшуємо вогонь і, постійно помішуючи, варимо сироп до золотистого кольору. Час варіння залежить від кількості суміші в каструлі - чим більше порція, тим більше часу потрібно для приготування. Час від часу капайте сироп в чашку з холодною водою. Як тільки крапля почне тверднути - льодяники готові, можна виливати їх у попередньо змащену маслом форму. Не забудьте вставити підготовлені палички, щоб льодяники були на «ніжках». Палички можна купити готові, а можна використовувати сірники, бамбукові шпажки або зубочистки (звичайно ж, гострі краї слід обрізати). Остуджуємо льодяники до кімнатної температури, відкриваємо форму і насолоджуємося.

    Як зробити різнобарвні льодяники?


    Щоб зробити незвичайні різнобарвні льодяники, вам буде потрібно трошки змінити базовий рецепт карамелі.
    Інгредієнти:

  • цукор-пісок - 8ст.л.;

  • ягідний або фруктовий сік без м'якоті - 3ст.л.;

  • лимонний сік - 1ч.л.;

  • цукрова кулінарна посипання (за бажанням).


  • Приготування
    Всі інгредієнти змішати і прогріти в вогнетривкої антипригарній посуду, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру й утворення золотистої карамелі. Якщо ви додали яскравозабарвлені сік, покладатися на колір карамелі не дуже надійно - перевіряйте готовність, капаючи карамель в холодну воду. Як тільки крапля почне застигати, а не розчинятися - льодяники готові (це називається «проба на кулька»). Додаємо в готову карамель посипання і розливаємо по формах. З-за того, що цукор і сік з сиропу перетворилися на карамель, посипання не буде розчинятися.
    Якщо у вас є харчові барвники, можна додати їх, тоді ви отримаєте можливість приготувати зелені, сині, яскраво-червоні льодяники. Але врахуйте, що порошковий барвник потрібно гарненько розмішати з водою до прогрівання, щоб цукерки були пофарбовані рівномірно.
    В якості ароматизатора для льодяників може виступати цедра цитрусових, кави, рожева або помаранчева вода, або ж синтетичні харчові ароматизатори.

    Як зробити форму для морозива?


    Справжню, старовинну форму для льодяників сьогодні не так-то просто знайти. Якщо ви щасливий володар саме такої важкої металевої форми - вітаємо. Якщо ж ні - не турбуйтеся, знайти альтернативу класичній формі не так вже й складно. Звичайно, об'ємні фігурки тварин вам отримати не вдасться, але хто сказав, що льодяники повинні бути саме такими?
    Льодяники на паличці рецепт

    Якщо вилити карамельну масу на плоский лист акуратними калюжками і покласти в кожну з них по паличці - отримаєте гарні льодяники-кружечки. Наливаючи карамель «калюжками» у фігурну силіконову форму, отримаєте фантазійні цукерки оригінальної форми. Дуже часто в якості форми використовують коробки з-під шоколадних цукерок (з формочками). Деякі роблять льодяники, заповнюючи карамеллю викладені на деко форми для печива. Як бачите, варіантів маса. Головне - не забути змастити форму маслом, щоб льодяники не прилипли, і стежити за тим, щоб матеріал формочки був у стані витримати, не розплавляючись, температуру гарячої карамелі.