Рибу у вигляді прикорму, маленьким дітям починають давати досить пізно, приблизно в 7-9 місяців. Часто рибні продукти викликають у дітей алергічні реакції, тому їх вводити в дитячий раціон необхідно поступово і дуже обережно, починаючи з дози в половину чайної ложки. Зазвичай готують пюре, легке суфле або парові тефтелі.
Давати рибу краще в першій половині дня, уважно спостерігаючи за реакцією малюка. При цьому не можна вводити ще який-небудь новий продукт, важче буде визначити, з-за чого виникла алергічна реакція.
Якщо алергія відсутня, кількість риби можна поступово збільшувати, але при цьому рибні дні влаштовувати для дитини не частіше 2-3 разів у тиждень. М'ясне суфле у такі дні можна не давати.
Рецепт рибного суфле для дітей складається з білих нежирних сортів риби: судака, щуки, тріски, окуня. Рибу найретельнішим способом очищають від шкіри і особливо від всіх, навіть самих дрібних кісточок.
Дитяче рибне суфле
Інгредієнти: рибне філе - 150 г; вершкове масло; пшеничне борошно; молоко - 40 мл; яйце - 1 шт.; сіль. Приготування Чистимо рибу від кісток і шкірки. Половину риби відварюємо, і разом з сирої частиною, перемелюємо через дрібну решітку м'ясорубки два рази. З молока і борошна готуємо соус у вигляді густого киселю, додаємо рибу, жовток і розтоплене вершкове масло, ретельно перемішуємо. Збиваємо яєчні білки і з'єднуємо їх з сумішшю. Ще раз акуратно перемішуємо. Викладаємо масу у форму, змащену маслом. На пару доводимо до готовності. Поливаємо розтопленим вершковим маслом.
Рибне суфле для дитини готово.
Риба є важливим джерелом повноцінних білків, які мало відрізняються від білків м'яса теплокровних тварин. Корисність риби, особливо для зростаючого дитячого організму полягає у високому вмісті таких мінеральних солей, як фосфор і кальцій.
Морська риба, а також інші різні морські тварини, багатшими мікроелементами, особливо йодом, ніж м'ясо або річкова риба. Але вводити в дитяче меню морські види риби краще після року.