Переважна більшість мам важко зітхають, коли мова заходить про їжу, адже нагодувати дитину - ціла проблема. Особливості травної системи малюка диктую свою вимоги, а сам малюк вередує і перебирає їжею. Тому мамам доводиться проявляти чудеса винахідливості, готуючи все нові і нові страви, вдаватися до різних хитрощів.
М'ясо - надзвичайно важливий продукт у дитячому раціоні, адже в ньому містяться речовини, життєво необхідні зростаючому організму. Самий зручний спосіб приготування м'яса для малюків - котлети. До 3 років дієтологи рекомендують виключно парові котлети для дітей, але педіатри не бачать нічого страшного в тому, щоб зрідка порадувати підрослого малюка котлетою з хрусткою скоринкою. Але захоплюватися ними все ж варто. Відмінною альтернативою є котлети, запечені в духовці для дітей - вони не так шкідливі, як смажені і при цьому на них також утворюються скоринка. Розглянемо основні рецепти приготування смачних і корисних котлет для дітей.
Курячі котлети для дітей
М'які і ніжні курячі котлети користуються особливою популярністю як у дітей, так і мам, які люблять їх за простоту приготування.
Інгредієнти філе курки - 500 г; морква - 1 невелика; куряче яйце - 1; білий хліб - 1 шматок; цибуля ріпчаста - 1 шт.; молоко - 100 мл; борошно - 3 столові ложки; сіль. Приготування М'якуш хліба попередньо замочити в теплому молоці. Куряче філе, цибулю і моркву перемолоти в м'ясорубці і з'єднати з хлібним м'якушем. В отриману масу додати яйце, замісити, для додання в'язкості додати трохи борошна.
З отриманого фаршу сформувати невеликі котлетки, вмочити в борошно і смажити на рослинній олії або запекти в духовці.
Котлети з індички для дітей
Філе індички - смачний дієтичний продукт, оптимальний для початку прикорму і показаний навіть для годування малюків-алергіків.
Інгредієнти філе індички - 1 кг; цибуля - 1-2 штуки; часник - 3-4 зубчики; яйце куряче - 2 шт.; хліб білий - 2 шматка; сіль, перець. Приготування Філе розрізати на невеликі шматочки і перемолоти в м'ясорубці, поперемінно додаючи туди цибулю, часник. Фарш добре вимішати, посолити, вбити в нього яйце, хліб і ще раз ретельно вимісити. З отриманої маси сформувати котлети і посмажити, запекти або приготувати на пару.
Аналогічним чином робляться і котлети з яловичини для дітей, тільки курку або індичку у вподобаному вам рецепті можна замінити на яловичу м'якоть, яку для надання котлет м'якості, потрібно пропустити через м'ясорубку кілька разів.
Котлети з тріски для дітей
Необхідність риби в дитячому раціоні не піддається сумніву, адже в ній містяться необхідні вітаміни, мінерали, амінокислоти. Краще всього використовувати нежирні сорти риби, наприклад, тріску.
Інгредієнти філе тріски - 500г; білий хліб - 1 шматок; сир - 200 г; цибуля ріпчаста - 1 головка; яйце куряче - 1 шт; зелень; сіль. Приготування Рибу і цибулю перемолоти в м'ясорубці, додати в нього сіль і яйце, сир, попередньо розмочений хліб і зелень. Фарш ретельно вимісити руками. З готової суміші сформувати котлети і приготувати на рослинному маслі, пару або в духовці. Такі котлетки особливо підходять маленьким привередам, які відмовляються їсти сир, оскільки його смак перебивається смаком риби.
Особливе місце в меню займають овочеві котлети для дітей. Це прекрасний спосіб «замаскувати» настільки нелюбимі багатьма малюками, але такі необхідні овочі.
Морквяні котлети рецепт для дітей
Котлети з моркви - дуже незвичайне блюдо, подобаються вони багатьом малюкам, а готувати їх досить легко.
Інгредієнти морква - 500 г; вершки - 50 мл; курага - 50 г; манна крупа - 1 столова ложка; яйце куряче - 1 шт.; сіль. Приготування На дрібній тертці натерти моркву і тушкувати протягом 15 хвилин у вершках під кришкою, поки вона не стане м'якою, потім додати в сковорідку манку і тушкувати ще кілька хвилин. Отриману масу остудити, додати туди дрібно нарізану курагу і яйце, фарш ретельно вимішати і сформувати з нього котлети. Смажити котлети на повільному вогні кілька хвилин з кожного боку. Аналогічним чином готуються бурякові котлети для дітей, курагу можна прибрати або залишити - справа смаку.
Приємного апетиту!