Гречка - одна з перших круп, вводяться в прикорм, завдяки тому, що це низкоаллергенний продукт з низьким вмістом глютену. Особливо улюблена гречана каша мамами малюків, що перебувають на штучному вигодовуванні: вона не сприяє запорів, до яких схильні ті, хто на штучному. Гречка багата кальцієм, залізом, фосфором, йодом, марганцем, вітамінами групи В і РР. Гречана крупа - джерело білка, що містить 18 незамінних амінокислот.
Фірми-виробники дитячого харчування пропонують широкий вибір спеціальних дитячих каш, у тому числі гречаної. Але смачну і ароматну, а головне - корисну, дитячу гречану кашу не так вже складно приготувати і з звичайної крупи.
Як варити гречану кашу немовляті?
Ось найпростіший рецепт гречаної каші для грудничка .
Для приготування каші для самих маленьких потрібні тільки власне гречана крупа (світла, вищого гатунку, високої міри очищення) і вода, а також блендер або кавомолка.
Крупу переберіть, переконайтеся, що в ній не залишилося неочищених зерен і смітинок. Ретельно промийте її і висушіть. Блендером або кавомолкою перемолите крупу до стану дрібніший манної крупи (див. фото). 1 чайну ложку перемеленої крупи покладіть в каструлю (краще товстостінну) і залийте 100 мл води. Доведіть до кипіння і варіть, помішуючи, на слабкому вогні 15 хвилин. Готову кашу остудіть до 37°С, можна додати грудне молоко або молочну суміш. Каша з описаного тут рецептом виходить досить рідкою, дитина може їсти її з пляшечки зі спеціальною соскою для каш. Коли малюк навчиться їсти ложкою, можна починати додавати густоти: на 100 мл води класти 2 чайні ложки крупи і т. д.
З 7-8 місяців не схильним до алергії малюкам у кашу можна додавати нежирне коров'яче молоко, ближче до року - цукор і сіль, а також вершкове масло. Для молодших або схильних до алергії дітей, для поліпшення смаку гречки, можна додати в готову кашу фруктове пюре.
Молочна гречана каша для дітей готується за тим самим рецептом, що описано вище, тільки замість води використовується нежирне коров'яче молоко, розведене водою в пропорції 1:1.
Рецепт гречаної каші для однорічних малят Гречана каша для однорічної дитини може бути приготована вже з неперемолотой крупи (за уязика, звичайно, що у вашого чада вже виросло достатню кількість зубів, щоб пережовувати таку кашу). Ось рецепт.
05 склянки гречаної крупи (знову ж таки, беремо тільки світлу, добре очищену крупу вищого сорту), переберіть, промийте, покладіть в товстостінний посуд, залийте 1-15 склянки води. Доведіть до кипіння і злийте першу воду (так ви позбавитеся від непотрібного гіркуватого присмаку). Знову залийте водою, доведіть до кипіння і варіть на помірному вогні під кришкою 20-25 хвилин, поки вода повністю не випарується, а зерна не розваряться і не стануть зовсім м'якими. Дуже невелика кількість цукру (приблизно 1 чайну ложку) краще додати ще в процесі варіння, щоб кристали цукру розчинилися. У тарілку з кашею додайте невеликий шматочок вершкового масла. Остудіть кашу до 40-45°С - дитина не повинна обпектися! Таку кашу можна також приготувати з додаванням молока: в такому випадку крупа (після того, як злили першу воду) заливають невеликою кількістю води (в пропорції 1:15), а після випарювання води додається молоко і цукор, і каша доводиться до готовності.
Діти старше року, перехід на загальний стіл, можуть починати їсти гречану кашу з м'ясо-овочевою підливою або як гарнір до парових котлет, ближче до півтора років можна подавати маленькому гурману гречку з пасерованими цибулею та морквою, гарбузом, додаючи в блюдо кілька кристаликів солі для поліпшення смакових якостей.