Найпростіша домашня нутелла вариться з кількох інгредієнтів, природно, якщо ви хочете отримати корисний десерт, купуйте тільки свіжі продукти хорошої якості.
Паста з какао Інгредієнти: какао-порошок – 3 ст. ложки; сухе молоко або вершки – 3 ст. ложки; білий вітчизняний очищений цукровий пісок – 3 ст. ложки; ванілін (за бажанням) – 1 пакетик; незбиране зняте молоко (пастеризоване) – 1/2 склянки; горіхи (волоські, арахіс або ліщина) нечищене – 1 велика жменя; масло «Фермерське» або подібне – 120-150 р. Приготування У мисочці змішуємо цукор з ваніліном, какао і сухим молоком. Робиться це, щоб уникнути появи грудочок. Тонкою цівкою вливаємо тепле молоко і перемішуємо. Отриману масу прогріваємо при постійному розмішуванні, але не даємо їй кипіти. Горішки чистимо від лушпиння, злегка обсмажуємо, щоб простіше було виділити з них масло і подрібнюємо. Оптимально – розтираємо в ступці, але можна і скористатися блендером. Вийде густа маса, досить масляниста. В теплу пасту додаємо масло горіхове і масло вершкове. Як тільки размешаете до однорідності, можна знімати з вогню і перекласти в скляну баночку. Остиглу пасту зберігаємо в холодильнику, втім, до цього вона може і не дожити – дуже вже смачно виходить.
Деякі доповнення До речі, шоколадна паста «Нутелла» в домашніх умовах виходить густий і тягучою, її цілком можна використовувати в якості крему для тортів і тістечок. За бажанням можна покласти трохи більше або менше какао і цукру. В принципі, приготування нутелла домашньої просте, а кращий рецепт можна вивести для себе досвідченим шляхом, злегка змінюючи пропорції продуктів.
Що стосується вибору горіхів, найчастіше готується домашня нутелла з ліщиною, але і рецепт з волоськими горіхами досить популярний, тому що він більш бюджетний. Варять пасту і з кедровими горішками, і навіть з дорогим горіхами кеш'ю, але це вже справа смаку і фінансових можливостей.
Паста без горіхів Є й ті, хто горіхи не любить і в силу різних обставин не вживає їх в їжу. Проте домашня нутелла подобається всім, так що використовуємо рецепт без горіхів.
Інгредієнти: шоколад темний плитковий – 2 плитки по 100 г; масло, наприклад, «Селянське» – 50 р; молоко незбиране, можна пастеризоване – 1 склянка; цукор білий очищений вітчизняний – 4-6 ст. ложок; крохмаль (в принципі, підійде будь-який) – 2 ст. ложки; ванілін – 1 пакетик. Приготування На водяній бані розтоплюємо шоколад. Робимо це, безперервно помішуючи, інакше він згорить. У тепле молоко додаємо цукор і ванілін і прогріваємо, але не кип'ятимо, теж перемішуючи, щоб цукор не пригорав. Обережно, постійно заважаючи, вводимо крохмаль, розтоплений шоколад і – в самому кінці – масло. Ні в якому разі не кип'ятити суміш. Вийде досить в'язка маса, яка застигне, коли ви її охолодіть. Як бачите, приготувати нутеллу в домашніх умовах дуже легко, а смак шоколадної пасти можна чудово пристосувати під себе».