Чи знаєте ви, що капуста брокколі входить в десятку найбільш корисних продуктів харчування? У ній міститься левова частка клітковини, яка сприяє нормалізації травної функції кишечника, а також безліч вітамінів, мінералів і білка. Крім того, високий вміст в брокколі фітонцидів сприяє підвищенню опірності організму до вірусних інфекцій. Клінічними дослідженнями була доведена протипухлинна ефективність овоча, а також його протизапальні властивості і здатність відновлювати функції імунітету.
Враховуючи всі корисності капусти броколі, її просто необхідно вводити в раціон своєї дитини. Причому останнім часом педіатри все частіше рекомендують робити це якомога раніше і навіть починати з неї прикорм свого малюка. Цьому сприяють також, гіпоалергенні властивості овоча і його добра переносимість і засвоюваність дитячим організмом.
Далі ми розповімо, скільки і як треба варити броколі для дитини, щоб вона зберегла максимум своїх корисних властивостей.
Скільки варити свіжу брокколі в каструлі?
Самим простим і доступним кожному способом приготування брокколі є відварювання її у воді в каструлі. При цьому важливо не перевищувати необхідний час приготування, інакше вона просто втратить своєї цінності. Так, скільки ж потрібно варити брокколі в каструлі? Фахівці рекомендують для збереження властивостей овоча тримати суцвіття в окропі не більше трьох хвилин. Але за цей час найчастіше вони не встигають приготуватися і залишаються твердуватими, що може позначитися на апетит малюка. Рекомендуємо збільшити час варіння до п'яти-семи хвилин. При цьому використовуємо мінімальна кількість рідини. Це також одна з умов збереження властивостей брокколі при варінні її у воді. Такий же час потрібен для того, щоб відварити овоч для приготування пюре , яке буде призначене для прикорму немовлят. Відварені суцвіття у цьому випадку необхідно розбити блендером і при бажанні змішати з іншим овочевим або м'ясним пюре .
Скільки варити свіжу брокколі на пару?
Пріоритетною тепловою обробкою овочів для дітей є варіння їх на пару. При цьому всі корисності і вітаміни зберігаються по-максимуму. Для того щоб суцвіття брокколі при обробці парою стали м'якими необхідно не більше п'яти хвилин. Овоч, приготований на пару, можна використовувати і для приготування пюре для немовлят. Якщо воно виходить густим, то можна розбавити його кип'яченою водою або ж іншим овочевим більш рідким пюре.
Скільки часу потрібно варити до готовності заморожену броколі?
В не сезон найчастіше використовуються в їжу заморожені суцвіття брокколі. Для того щоб відварити їх у воді в каструлі знадобиться трохи більше часу, ніж для приготування свіжого овоча. В даному випадку капуста досягне необхідної м'якості через десять хвилин. Якщо ж є можливість приготувати заморожену брокколі на пару, не нехтуйте нею. Часу буде потрібно стільки ж, скільки і для традиційної варіння, але корисності все ж збережуться в більшій мірі.
До вищесказаного додамо, що при варінні великих суцвіть час приготування краще збільшити на одну-дві хвилини. Крім того враховуємо, що плодоніжки готуються кілька довше суцвіть, тому їх краще готувати окремо, не жертвуючи вітамінами суцвіть у разі збільшення часу варіння овоча.
Для приготування пюре з брокколі ніколи не використовуйте для його розведення відвар, в якому варилася капуста, особливо якщо вона була придбана в торговельній мережі, і ви не впевнені в її екологічності. У цьому ж випадку рекомендуємо перед варінням вимочити суцвіття у холодній воді протягом восьми годин.