Всупереч існуючій останнім часом думку про непотрібність і навіть шкоду манної каші для дітей, дуже часто педіатри рекомендують вводити її в раціон малюка. Насправді в манної каші є не так вже й мало корисних елементів і речовин, які не будуть зайвими для організму вашої дитини. А якщо, скажімо, дитина ослаблений або йому необхідно набрати вагу, то рівних манної каші в такому разі немає. Звичайно ж, не варто зловживати цим продуктом і давати його дитині щодня, адже харчування повинно бути різноманітним. Але ось пару раз в тиждень на сніданок манна каша буде нітрохи не зайвою, а зовсім навпаки.
Як правильно і скільки варити манну кашу на молоці дитині?
Деякі думки про шкоду манної каші посилаються на присутність у даному продукті фітину, який перешкоджає всмоктуванню кальцію і заліза. Але якщо правильно зварити манну кашу, то ні про яке шкоду говорити не доводиться. Давайте ж розберемося, скільки манку варити на молоці для дитини, щоб отримати від даного продукту тільки користь.
Інгредієнти: молоко незбиране – 120 мл; вода – 120 мл; крупа манна – 50 г; цукровий пісок, фруктоза або мед. Приготування Для приготування манної каші дитині від одного до трьох років необхідно розбавляти молоко в рівних пропорціях водою. Якщо дитина постарше, то можна використовувати молочний продукт в чистому вигляді.
Наливаємо молочну основу в кухлик або невелику каструльку і підігріваємо на плиті до кипіння. Необхідну кількість манної крупи висипаємо в миску і через ситечко вводимо в молоко, безперервно розмішуючи при цьому вміст посудини. Варимо кашу при ледь помітному кипінні протягом трьох-п'яти хвилин, після чого прикриваємо ємність кришкою і даємо манці настоятися протягом десяти хвилин. Головне при приготуванні манної каші дотримуватися мінімального часового діапазону, протягом якого розпадається той самий фітин, про який ми згадували вище. Для цього необхідно варити кашу з моменту повного закипання і зняття з вогню не менше двох хвилин. Час варіння можна збільшувати, щоб зробити страву більш м'яким і однорідним, але ніяк не зменшувати.
Цукор додаємо в кашу в процесі варіння, а от якщо в якості підсолоджувача ви будете використовувати мед або фруктозу, то вводимо дані компоненти в тарілку перед подачею.
Манну кашу можна доповнити шматочком вершкового масла, свіжими ягодами або варенням, оформивши блюдо у вигляді цікавого малюнка, який зробить трапезу малюка не тільки смачною, але і захоплюючою.
При дотриманні зазначених у рецептурі пропорцій виходить манна каша середньої густоти. Якщо необхідно приготувати більш рідку або густу манку, то відповідно зменшуємо або збільшуємо кількість манної крупи.
Скільки манку варити для грудничка?
Манну кашу рекомендують вводити в раціон дитини старше року. Але трапляються й винятки, які передбачають прикорм манкою немовлят. Як готувати таку кашу саме в цьому випадку і скільки її варити ми розберемо в даному рецепті.
Інгредієнти: молоко незбиране – 120 мл; вода – 120 мл; крупа манна – 16-20 г; цукровий пісок (по можливості) – щіпка. Приготування Молоко розбавляємо водою в рівних пропорціях, прогріваємо до кипіння і просіваємо в киплячу суміш манну крупу, безперервно розмішуючи вміст каструлі. Якщо ви вже давали дитині прикорм з цукром, то манну кашу також бажано підсолодити. Для цього додаємо в каструльку при варінні трохи цукрового піску. Варимо манну кашу при безперервному помішуванні протягом десяти-дванадцяти хвилин, після чого охолодити її до температури тіла, перелити в пляшку і годуємо малюка.