Вернуться назад Распечатать

Як посолити сало, щоб воно було м'яким?

Як посолити сало, щоб воно було м'яким?
Солоне свиняче сало – чудовий корисний легкозасвоюваних жировий продукт, що містить безліч корисних речовин, який рекомендується включати в меню в невеликих кількостях. Особливо популярно солоне сало у жителів північних територій Євразії, а для Росії, Білорусії, Молдови та України це взагалі культовий продукт. Також солоне сало люблять в країнах Східної Європи та багатьох інших.
Про способи засолювання
Сало можна солити насухо і в розсолі (у простому тузлуці або в ароматному пряному маринующем солоному розчині). У будь-якому випадку, нас цікавить, що і як посолити сало, щоб воно було м'яким і ніжним.
Вибір сала під засолку
Слід зауважити, перш за все, потрібно правильно вибрати вихідний продукт, тобто, для наших цілей бажано знайти свіже біле сало від молодих тварин, тому не прагнете, щоб шматок був товстим. Не треба вибирати рожеве сало (це результат неправильного забою). Перевіряємо м'якість сірником, якщо вона легко входить у сало – це те, що потрібно. Якщо сірник входить з поштовхами, це означає, що в салі багато прожилків, краще вибрати інший туші. Ще один момент: чим тонше шкурка, тим сало м'якше.

Смачне м'яке солоне сало в пряному розсолі – рецепт


Інгредієнти:

  • сало свиняче – 1 кг;

  • сіль кухонна велика;

  • лавровий лист – 5 шт.;

  • гвоздика – 5 суцвіть;

  • перець горошком запашний – 8 шт.;

  • інші ароматні насіння (коріандр, фенхель, кмин);

  • ароматні трави свіжі (петрушка, кінза, розмарин);

  • часник – 8 зубчиків;

  • вино міцне біле або рожеве – 60 мл


  • Приготування
    Сало ріжемо прямокутними шматками розміром з сигаретну пачку. Очищаємо часник.
    Заллємо в каструлю 1 літр води, додамо солі, таку кількість, щоб спливало сире куряче яйце або картоплина. Доводимо розсіл до кипіння і закладаємо в нього всі сухі спеції. Кип'ятимо протягом 3 хвилин, вливаємо вино і наполягаємо під кришкою ще 10-15 хвилин.
    Шматки сала тісно і компактно закладаємо в непластиковый контейнер упереміж з крупно нарубаним часником і гілочками зелені. Можна закласти і цибулю нарізану кільцями.
    Заливаємо сало ароматним розсолом так, щоб закривало на палець (розсіл можна процідити, але це необов'язково) і накриваємо банку. Через дві доби сало готове до вживання.
    Як посолити сало, щоб воно було м'яким?

    А якщо треба швидше?
    Прокип'ятимо шматки сала в пряному розсолі протягом 10-15 хвилин, додамо часник зелень і вино і залишаємо остигати під кришкою (краще в емальованій каструлі). Готове відразу, як трохи охолоне. Краще, однак, шматки сала витягти, загорнути в пергаментний папір трохи потримати в морозильному відділенні в холодильнику – різати буде зручніше.
    Готове солоне сало нарізаємо тонкими скибочками, можна спорудити бутерброди з грубого зернового хліба (краще житнього) з цибулею і зеленню – чудова традиційна закуска під горілку й різні міцні несолодкі настоянки.