Дріжджове тісто на воді виходить менш калорійним і більш бюджетним. Крім того, якщо використовувати для його приготування яйця, можна приготувати відмінну пісну випічку. А от як зробити так, щоб вироби з нього нічим не поступалися за смаком тим, що приготовані на молочних або кисломолочних продуктах або навіть перевершували їх, ми розповімо в запропонованих нижче рецептах.
Швидке дріжджове тісто для пиріжків на воді без яєць
Інгредієнти: борошно пшенична – 900-1000 г; олія рафінована рослинна олія – 125 мл; цукровий пісок – 90 г; пресовані дріжджі – 50 г; сіль – 10 г; вода фільтрована – 520 мл Приготування Дане тісто повністю відповідає своїй назві. Незважаючи на дріжджову основу, готується воно дуже швидко. Рецепт такого дріжджового тіста на воді відмінно підійде також на домашню піцу .
Отже, приступимо. Розпускаємо в підігрітій до 38-40 градусів водичці свіжі дріжджі, а потім додаємо цукровий пісок, сіль, вливаємо олію без запаху і розмішуємо до розчинення всіх кристалів. Тепер вливаємо отриману суміш у миску з просіяним борошном і замішуємо м'яке, пластичне, але абсолютно не липнущее тісто. Поділяємо його на порційні кульки, з яких і формуємо пиріжки з бажаної начинкою. Варто відзначити, що при випіканні пиріжків в духовці необхідно дати їм підійти в теплі протягом тридцяти хвилин, а потім перед випічкою змастити яйцем. Для того, щоб посмажити вироби у фритюрі розстойка не потрібна і можна відразу ж після формування занурювати вироби в розігріте масло.
Такі пиріжки практично не поступаються за смаком здобних виробів, але вони гарні в свіжому вигляді, тільки що посмажені, так як схильні черствіти на наступний день. Тому про запас їх краще не готувати.
Дріжджове тісто для булочок на воді із сухих дріжджів
Інгредієнти: борошно пшеничне – 500 г або скільки візьме тісто; масло вершкове або рослинне рафінована – 60 г; цукровий пісок – 75-95 г; сухі дріжджі – 15 г; ванільний цукор (за бажанням) – за смаком; сіль – 5 р; вода фільтрована – 350 мл Приготування Щоб активувати сухі дріжджі, розпускаємо їх в тепленькій водичці, додаємо цукровий пісок, розмішуємо до розчинення і даємо постояти суміші в теплі приблизно десять хвилин. Маса повинна вспінитися, що буде свідчити про правильному початку процесу. Після цього додаємо сіль, ванільний цукор, розтоплене вершкове або рослинне рафінована олія, а також малими порціями всипаємо просіяне борошно, постійно вимішуючи тісто спочатку ложкою, а потім на столі руками. Його підсумкова текстура повинна бути м'якою, але не липкою.
Після цього скачуємо тісто в кульку, кладемо в миску і поставити в прогріту і вимкнену духовку для визрівання і підходу. Приблизно через тридцять хвилин формуємо з нього кульки, розміщуємо їх на промасленому деку і даємо ще трохи підрости. Тепер можна приступати до випікання булочок.
Якщо зі списку інгредієнтів прибрати ванільний цукор, а кількість звичайного цукру зменшити як мінімум удвічі, отримаємо відмінний варіант булочок для гамбургерів . А при використанні тільки рослинного масла отримуємо пісний варіант випічки.
Як зробити краще дріжджове тісто на воді?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 750 г або скільки візьме тісто; олія рослинна рафінована – 150 мл; цукровий пісок – 25-140 г; свіжі пресовані дріжджі – 45 г; великі курячі яйця – 2 шт.; сіль – 5 р; вода фільтрована – 375 мл Приготування Приступаючи до приготування дріжджового тіста, необхідно бути в прекрасному
настрої і створити на кухні сприятливу обстановку. Тільки в такому випадку тісто вдасться, підійде і буде пишним і легким. Отже, якщо установка вірна, приступаємо. Розпускаємо в тепленькій водичці дріжджі, додаємо збиті з сіллю і цукром яйця, всипаємо обов'язково просіяне пшеничне борошно і починаємо вимішувати. В кінці замісу вливаємо рослинна рафінована олія. Після того, як буде досягнута необхідна м'яка і не липка текстура тіста, вимішуємо його ще протягом як мінімум двадцять хвилин. Це зробить вироби просто приголомшливо повітряними і легкими. Даємо тісту підійти в теплі і затишку двічі, а потім можемо приступати до формування з нього виробів.