Прочитавши заголовок цієї статті, на обличчях багатьох господинь з'явиться подив і усмішка. Хто ж не вміє варити пельмені в каструлі? Але насправді навіть ті, хто готував це традиційне, споконвічно російська страва сотні разів, можливо, не здогадуються про тонкощі та хитрощі, враховуючи які під час варіння можна значно поліпшити якість і смак продукту на виході.
Крім того, не варто забувати, що кожен з нас готував коли-то будь-яка зі страв вперше, а отже щодня наші ряди поповнюють нові молоді господині, для яких інформація з даної статті буде особливо цікава, бо в ній ми розповімо, як приготувати пельмені в каструлі.
Як правильно варити пельмені в каструлі?
Почнемо, мабуть, з вибору самої каструлі. Підійде досить велика посудина. Її обсяг визначаємо виходячи з кількості пельменів, які ви збираєтеся приготувати. Так, наприклад, для варіння одного кілограма пельменів необхідно взяти не менше трьох літрів очищеної води, заповнивши нею посуд не більше ніж на дві третини, а ідеально наполовину. Ємність з водою розміщуємо на сильному вогні і даємо закипіти. Тепер важливий момент, який не можна пропустити, щоб не зіпсувати смак готового блюда. Воду обов'язково потрібно посолити, причому в такій кількості, щоб вона була трохи пересолена. При бажанні можна додати на цьому етапі пару лаврових листочків, кілька горошку запашного перчика або інших прянощів, які вам до душі. Це дещо змінить смак страви і додасть йому своєрідною пікантності.
Перш ніж опускати пельмені в киплячу рідину, починаємо інтенсивно розмішувати її великою ложкою по колу, створюючи свого роду вир. Такий прийом допоможе уникнути прилипання пельменів до дна каструлі або одного до іншого. Після того як всі пельмені вже у воді, продовжуємо підтримувати вир ще протягом двох хвилин, акуратно помішуючи вміст посуду в одному напрямку ложкою, краще дерев'яною. При варінні заморожених виробів таке безперервне помішування слід підтримувати на одну-дві хвилинки довше. Деякі господині додають також у воду трохи рослинного масла, стверджуючи, що так пельмені точно не злипнуться. Але навіть разом з цим фактом помішування спочатку варіння нехтувати не рекомендуємо.
Скільки варити пельмені в каструлі?
Виконавши всі попередні рекомендації, прикриваємо каструлю кришкою і чекаємо спливання виробів на поверхню води і повторного її закипання. Після цього, як правило, достатньо двох-трьох хвилин, щоб пельмені дійшли до необхідного ступеня готовності. Але тут потрібно враховувати товщину і складу тіста, з якого були виготовлені пельмені, а також рекомендації виробника, якщо пельмені були куплені в магазині.
При варінні пельменів з заварного тіста досить просто дочекатися повного закипання вмісту каструлі, а якщо ж тісто досить щільне і шар його не занадто тонкий, то проварити такі вироби коштує не менше семи хвилин.
По готовності витягаємо ароматні пельмешки на блюдо або в миску з вершковим маслом скориставшись шумівкою, трохи струшуємо, щоб масло повністю покрила їх поверхню і подаємо до столу з улюбленими соусами або просто сметаною.
Як варити пельмені в каструлі з бульйоном?
Готові пельмені можна подати також у бульйоні, в якому вони варилися. У цьому разі, перед тим як закладати в киплячу воду вироби, додамо до вже підсолену воду лаврушку, перчик і інші улюблені спеції. По готовності пельмені розкладаємо по тарілках, приправляємо нарубаної зеленню, заливаємо бульйоном і можемо подавати.