Як і для будь-якої випічки, для біляшів важливий не тільки смак, але і охайний і привабливий зовнішній вигляд. Саме тому господині придумали відразу кілька способів цікавою ліплення цих татарських пиріжків. Найпоширенішими вважаються круглі біляші з отвором і без, а також біляші у формі трикутника. Зрозуміло, на смак спосіб ліплення не позначається, але якщо ви надаєте особливо високе значення естетичної сторони готування, то матеріал про те, як ліпити біляші, неодмінно послужить вам добру службу.
Як правильно ліпити біляші з м'ясом?
Ми вже не раз зупинялися на різних способах приготування біляшів , а тому на сайті вас чекає не один десяток рецептів. Тут же ми присвятимо увагу процесу формування.
Найбільш автентичними вважаються круглі біляші з дірочками. За рахунок наявності отвори зверху вони рівномірно прожариваются, а крім того, такі пиріжки можна також влити бульйон, щоб начинка вийшла соковитіше.
Класичні біляші мають вигляд мішечка з отвором в центрі. Першим етапом ліплення є розкочування порцій тіста. Перед початком розкочування змастіть робочу поверхню олією, так тісто не буде липнути, а за рахунок відсутності борошна на столі, краю можна буде легше зліпити між собою.
У центр кожної з розкатаних коржів, помістіть порцію фаршу і розподіліть її ближче до краю, залишаючи вільними близько півтора сантиметрів. Підбираючи краю один за іншим, подщипывайте їх разом до тих пір, поки вони не зімкнуться в кільце прямо в центрі.
href="/sites/default/files/39/2016-02-10_1333/kak_pravilno_lepit_belyashi_s_myasom_2.jpg" title="Класичний спосіб ліплення біляшів">
Як ліпити біляші з діркою?
Є й більш простий спосіб ліплення дірчастих біляшів. Розкачайте корж тіста і покладіть кульку фаршу в центр. З'єднайте два протилежних краю в центрі, не стуляючи їх між собою.
Також поступите і з парою інших країв.
Далі підігніть куточки тесту з усіх чотирьох сторін.
Як ліпити круглі біляші?
У той час як для одних, простіше ліпити біляші, защипывая краю разом, інші воліють робити отвір, надрізаю тісто в центрі. До речі, якщо ви не знали, як ліпити біляші без дірки, то цей спосіб також стане вам у нагоді, оскільки в такому випадку можна зупинитися на другому етапі формування, не роблячи надріз з однією з сторін.
Розкотивши і виклавши в центр тіста начинку, почніть підбирати краю, рухаючись по колу.
З'єднайте тісто в центрі, добре зліпивши всі зібрані краю.
Переверніть біляш швом вниз і надріжте гладку поверхню тіста. Орудуючи ножем і пальцями, розтягніть тісто до країв, формуючи круглий отвір. Далі можна відразу переходити до обжарке (біляші спочатку обсмажують, викладаючи в масло отвором вниз) чи запіканню.
Як ліпити трикутні біляші?
Розібравшись з різними техніками ліплення круглих біляшів, переходимо до не менш популярним – трикутниках. Робити їх просто і швидко, крім того, якщо ви не знаєте, як ліпити вак біляші, то така техніка може застосовуватися на практиці і відносно них.
Початок формування таке ж, як і у випадку з іншими способами ліплення. Спершу тісто розкочується в коло, потім поверх нього викладається м'ясо.
Тепер з'єднайте разом три краю кола і зліпіть їх між собою в самому центрі. Пройдіться по сторонам країв, щоб також щільно скріпіть їх разом. Бічні краї можна скріпити просто так або зробити ліплення фігурної.
Якщо ви захочете залишити отвір в центрі біляша, то ліплення навпаки потрібно буде почати з підстави, а підходячи до верхівки можна просто обережно защипнути тісто пальцями по колу або підвернути його всередину, прямо до начинки. Останній спосіб особливо підходить для вак біляшів, оскільки дозволяє влити бульйон в центр і вберегти м'ясо від пересихання.