Хто в силах відмовитися від солодких мандаринів в період новорічних гулянь, так і на протязі всього року в цілому? Якщо ви відносите себе до запасливим людям і віддаєте перевагу купувати продукти у великому обсязі на зберігання, замість багаторазових візитів в маркети, то першим перед вами постане питання про те, як зберігати мандарини в домашніх умовах. На нього-то ми і плануємо дати розгорнуту відповідь у цьому матеріалі.
Як правильно зберігати мандарини будинку: сорти
Під час закупівлі мандарин в першу чергу слід звернути увагу на сорт плодів, який легко визначити виходячи із зовнішніх характеристик. Саме сорт спочатку і буде визначати наскільки довго мандарини зможуть зберігатися свіжими.
Найдовше зберігаються абхазькі мандарини середнього розміру з жовтим або жовто-помаранчевої шкіркою середньої товщини. Разом з ними на зберігання закуповуйте з плоди з Марокко відрізняються невеликими розмірами і шкіркою з вираженою пористістю. Більше інших схильні до псування турецькі мандарини з кісточками, гладкою шкіркою з жовтуватим відтінком, соковиті, великі і солодкі мандарини з Іспанії.
Не рекомендуємо купувати недозрілі зеленуваті плоди, наскільки б привабливою не здавалася перспектива їх тривалого збереження. На ділі, в домашніх умовах, не дозволяють підтримувати належний рівень вологості повітря, мандарини дозріють неправильно, у них розвинеться поганий смак і зменшиться зміст корисних речовин .
Розібравшись з початковими етапами, давайте розберемося з конкретними пунктами щодо того, як довго зберігати мандарини в домашніх умовах.
Як і де краще зберігати мандарини в домашніх умовах?
Основними показниками, які варто дотримувати при зберіганні плодів є вологість і температура. Правильно підібраний рівень вологості (близько 80%) дозволить плодам зберегти свою соковитість і не висохнути за час зберігання. Якщо ви не знаєте, як зберігати мандарини, а точніше при якій температурі вони залишаються свіжими надовго, то запам'ятайте, що оптимум лежить в межах +4-+8 градусів за Цельсієм. При кімнатній температурі цитрусові на зберігають, оскільки підвищені температури прискорюють псування продуктів, викликаючи бродіння, і продовжуючи мандаринам життя на період близько тижня.
Перед розміщенням мандаринів на зберігання, переконайтеся в цілісності кожної з плодів, оскільки підгнивша шкірка одного плоду може зіпсувати всі запаси. Провівши огляд, розкладіть плоди з перфорованим скриньок в 2-3 шари, не більше, прокладаючи кожен з шарів крафтового папером. Збільшити строк зберігання також можна, попередньо втерев в шкірку кожного з цитрусових крапельку олії.
Доцільний питання про те, як зберігати мандарини в холодильнику адже багато сучасних холодильних камер дозволяють підтримувати постійний рівень вологості і температуру. В даному випадку діють ті ж правила: зберігати цілі
плоди в перфорованих полиць для кращої циркуляції повітря, не нагромаджуючи їх один на одного в безліч шарів. Ні в якому разі не зберігайте великі запаси мандаринів в поліетиленових пакетах. Може здатися, що поліетилен добре зберігає рівень вологості, і ви будете праві, але крім цього, він перешкоджає нормальному надходженню кисню до плодів, що веде до їх швидкого псування.
І нарешті, якщо ви все ж вирішили закупити на зберігання зелені мандарини, то врахуйте, що рівень вологості для них повинен бути трохи вище, ніж для дозрілих плодів – 90%, а нижче температура зберігання– +2-+3 градуси.