Зазвичай ми солимо свиняче сало сухим способом. Тобто, нарізаємо сало невеликими шматками прямокутної форми, пересипаємо крупною сіллю або сумішшю солі з меленими спеціями, після чого загортаємо їх у папір і витримуємо на холоді близько 3 діб, і все. Просто і геніально, можна нарізати і подавати до столу.
Відомий і інший рецепт: можна солити сало в тузлуці, тобто, в розсолі, розповімо, як робити це правильно і смачно.
У будь-якому разі, дуже важливий момент – вибір сала, воно повинно мати приємний запах, бути свіжим, білим (а не рожевим), бажано від молодого тварини.
Є два способи: солити в гарячому розсолі або в холодному. Вивчимо обидва.
Як солити свиняче сало в розсолі?
Свиняче сало в розсолі – простий рецепт з «холодним» способом
Інгредієнти: сало свиняче – 15-2 кг; вода – 1 л; сіль велика – 200 р. Приготування Розчиняємо сіль у воді (повністю). Сало нарізаємо шматками розміром приблизно з сигаретну пачку, такими щоб зручно проходили в горло скляної банки. Закладаємо їх у банку і заливаємо розсолом. Укупориваем банку і поміщаємо в холод. Через 3-5 днів сало треба вийняти з розсолу і відкинути на сито. Коли стечуть залишки розсолу, загорнемо шматки в пергаментний папір і закладемо в морозильну камеру (можна обсипати меленими спеціями – буде значно смачніше). Так можна зберігати готове посолене сало досить довго.
Все це, однак, занадто просто. Більшості з нас подобається пряне сало з м'ясними прошарками.
Як солити сало з прошарками гарячим розсолом з часником?
Інгредієнти: сало свиняче з м'ясними прошарками – 15-2 кг; вода – 1-15 літра; сіль велика – 200 г; перець горошком – 12-15 шт.; лавровий лист – 5 шт.; гвоздика – 5 суцвіть; насіння коріандру і кмину – трохи (за бажанням); перець червоний пекучий – 1 шт. цілком; часник – 8 зубчиків. Приготування Сало, нарізане невеликими шматками, тісно закладаємо в банку упереміж з немолотыми спеціями і часником (попередньо очищаємо зубчики). Добре влити в розсіл приблизно 50-80 мл міцного світлого вина.
У киплячій воді розчиняємо сіль, охолоджуємо протягом 5 хвилин і заливаємо гарячим розсолом сало в банку. Укупориваем банку, остуджуємо і ставимо на холод. Через 2 доби пряне ароматне, смачне сало готове. Бажано тримати його в розсолі не більше 5 діб. Потім обов'язково треба витягти його з розсолу, обсушити чистою серветкою, загорнути в пергаментний папір, після чого можна зберігати в холодильнику.
В іншому варіанті можна (хоч для «холодного», хоч для «гарячого» способу) дозувати сіль для складання розсолу наступним чином: додавати сіль у воду, поки не спливе сире яйце або сира картоплина. У такому розсолі можна зберігати свиняче сало трохи довше, ніж 5 діб.
Для додання салу красивого золотистого кольору (по «гарячим» способом) можна проварити в розсолі трохи сухої чистої цибулиння, перед заливанням її потрібно викинути.
Швидкий посол свинячого сала «гарячим» способом – рецепт
Інгредієнти: сало – 1-15 кг; вода – 1 л; мелені спеції; сіль – щоб спливло сире куряче яйце; часник – 5 зубчиків; ароматна зелень (кінза, петрушка, кріп та ін). Приготування У киплячій воді розчиняємо сіль, закладаємо спеції і проварюємо протягом 5 хвилин. Потім закладаємо в каструлю з розсолом сало, часник і крупнорубленую зелень. Проварюємо протягом не більше 8-10 хвилин. Охолоджуємо до кімнатної температури, витягаємо сало, обсушуємо шматки серветкою, загортаємо в папір, і – в холодильник. В останньому розсолі можна зварити другу партію сала або зварити яйця курячі яйця – дуже смачно буде.