Сметанне тісто є однією з найкращих основ для домашньої випічки. Пропонуємо варіанти приготування такої основи для пирога і піци, а також рекомендуємо рецепт приготування печива з кефірно-сметанного тесту.
Сметанне тісто для пирога
Для тіста:
борошно пшеничне – 320-350 м; сметана – 150 г; яйце – 1 шт.; масло вершкове – 55 г; цукровий пісок – 15-45 г; сіль – 5 р; сода – 025 ч. ложки; розпушувач – 1 ч. ложка. Приготування М'яке вершкове масло збиваємо за допомогою міксера з яйцем, потім додаємо цукровий пісок, соду, розпушувач і сметану і знову збиваємо. Потім додаємо просіяне пшеничне борошно і вимішуємо хорошенечко до отримання м'якого, злегка липнущего тесту. Кількість цукру регулюємо в залежності від того, солодке чи не дуже тісто необхідно, а вершкове масло можна цілком успішно замінити рослинним рафінованим.
Після того як тісто постоїть при кімнатній температурі під плівкою протягом тридцяти хвилин з нього можна формувати будь пиріг. Воно прекрасно підійде для будь-яких виробів, навіть тих, для яких використовується волога начинка.
Сметанне тісто для піци
Для тіста:
борошно пшеничне – 320 г; сметана жирністю 20% – 200 мл; великі курячі яйця – 2 шт.; цукровий пісок – 25 г; масло вершкове – 60 г; сіль – щіпка. Приготування Просіваємо борошно пшеничне в миску гіркою, зверху формуємо поглиблення, в яке вбиваємо яйця, додаємо сіль, цукровий пісок і сметану. Закладаємо також м'яке вершкове масло і замішуємо тісто. Не варто додавати занадто багато борошна для приготування такого тесту. Так буде, звичайно ж, зручніше працювати з ним, але результат готової піци буде суховатий. Краще на завершення вимішування змащувати руки рослинним маслом, в цьому випадку легше впоратися з трохи липкою консистенцією тесту.
Рецепт печива з кефірно-сметанного тесту
Інгредієнти: борошно пшеничне – 640 г; сметана жирністю 20% – 100 мл; кефір – 100 мл; великі курячі яйця – 3 шт.; цукровий пісок – 200 г; масло вершкове або маргарин для випічки – 180 г; сіль – щіпка. Приготування Яєчні жовтки змішуємо з м'яким маслом або маргарином, додаємо сметану, кефір, змішаний з содою і сіллю, просіяне борошно і заводимо тісто. Загортаємо його в плівку і покласти в холодильник мінімум на годину.
Після цього охолоджене тісто ділимо на чотири або п'ять частин, кожну з них розкочуємо тонко, промазуємо збитим білком з цукром. При бажанні можна посипати їх поверхню товченими горіхами, подрібненими сухофруктами або цукатами. Звертаємо тісто рулетом, розрізаємо його на фрагменти, маємо на деко з пергаментом і готуємо при 185 градусах протягом тридцяти хвилин.