Вернуться назад Распечатать

Сметанне тісто

Сметанне тісто
Сметанне тісто є однією з найкращих основ для домашньої випічки. Пропонуємо варіанти приготування такої основи для пирога і піци, а також рекомендуємо рецепт приготування печива з кефірно-сметанного тесту.

Сметанне тісто для пирога


Для тіста:

  • борошно пшеничне – 320-350 м;

  • сметана – 150 г;

  • яйце – 1 шт.;

  • масло вершкове – 55 г;

  • цукровий пісок – 15-45 г;

  • сіль – 5 р;

  • сода – 025 ч. ложки;

  • розпушувач – 1 ч. ложка.


  • Приготування
    М'яке вершкове масло збиваємо за допомогою міксера з яйцем, потім додаємо цукровий пісок, соду, розпушувач і сметану і знову збиваємо. Потім додаємо просіяне пшеничне борошно і вимішуємо хорошенечко до отримання м'якого, злегка липнущего тесту. Кількість цукру регулюємо в залежності від того, солодке чи не дуже тісто необхідно, а вершкове масло можна цілком успішно замінити рослинним рафінованим.
    Після того як тісто постоїть при кімнатній температурі під плівкою протягом тридцяти хвилин з нього можна формувати будь пиріг. Воно прекрасно підійде для будь-яких виробів, навіть тих, для яких використовується волога начинка.

    Сметанне тісто для піци


    Для тіста:

  • борошно пшеничне – 320 г;

  • сметана жирністю 20% – 200 мл;

  • великі курячі яйця – 2 шт.;

  • цукровий пісок – 25 г;

  • масло вершкове – 60 г;

  • сіль – щіпка.


  • Приготування
    Просіваємо борошно пшеничне в миску гіркою, зверху формуємо поглиблення, в яке вбиваємо яйця, додаємо сіль, цукровий пісок і сметану. Закладаємо також м'яке вершкове масло і замішуємо тісто. Не варто додавати занадто багато борошна для приготування такого тесту. Так буде, звичайно ж, зручніше працювати з ним, але результат готової піци буде суховатий. Краще на завершення вимішування змащувати руки рослинним маслом, в цьому випадку легше впоратися з трохи липкою консистенцією тесту.

    Рецепт печива з кефірно-сметанного тесту


    Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 640 г;

  • сметана жирністю 20% – 100 мл;

  • кефір – 100 мл;

  • великі курячі яйця – 3 шт.;

  • цукровий пісок – 200 г;

  • масло вершкове або маргарин для випічки – 180 г;

  • сіль – щіпка.


  • Приготування
    Сметанне тісто

    Яєчні жовтки змішуємо з м'яким маслом або маргарином, додаємо сметану, кефір, змішаний з содою і сіллю, просіяне борошно і заводимо тісто. Загортаємо його в плівку і покласти в холодильник мінімум на годину.
    Після цього охолоджене тісто ділимо на чотири або п'ять частин, кожну з них розкочуємо тонко, промазуємо збитим білком з цукром. При бажанні можна посипати їх поверхню товченими горіхами, подрібненими сухофруктами або цукатами. Звертаємо тісто рулетом, розрізаємо його на фрагменти, маємо на деко з пергаментом і готуємо при 185 градусах протягом тридцяти хвилин.