Хінкалі – національне блюдо грузинської кухні, спочатку з'явилося в гірських районах цієї країни. Особливостями хінкалі є форма, традиційні не змінюються з часом способи ліплення і вживання в їжу.
Як приготувати хінкалі по-грузинськи в домашніх умовах?
Інгредієнти: філе яловичини – 350 г; сало – 150 г; зіра – 1 ч. ложка; борошно – 1/2 кг; сіль; кінза – 1 пучок; перець мелений червоний; вода холодна кипяченная – 150 мл; вода холодна – 250 мл Приготування Приготування хінкалі завжди починається з підготовки фаршу. Яловичину та сало пропустити через найбільшу насадку в м'ясорубці. Підсолити фарш, додайте червоний перець, зіру і добре вимішайте. Кінзу дуже дрібно нарубаєте ножем і додайте у фарш. Тепер у фарш потрібно додати холодної, але кип'яченої води, для того, щоб вони вийшли соковитими. Чим рідше фарш, тим смачніше будуть хінкалі. Але тут головне не попастися на це, тому що з дуже рідким фаршем зліпити хінкалі можуть тільки дуже досвідчені господині, готують це блюдо з дитинства. Все, тепер можна відставити фарш, так сказати настоюватися.
Борошно змішайте з водою, підсолити однією чайною ложкою солі і добре промесите, тісто має бути крутим. Ось як просто приготувати тісто для хінкалі. Розкачайте тісто до товщини близько 5-7 мм, а тепер чашкою або склянкою вирізуйте гуртки по всій поверхні тіста. Після чого потрібно розкачати кожен кружечок окремо. Для спрощення ліплення, розкатаний кружечок тіста покладіть на блюдце. Потім в центр нього покладіть столову ложку фаршу, це близько 40 грам. І ліпіть, затискаючи двома пальцями край, а іншою рукою подавайте наступну складку і так по колу. Дві третини отриманого зверху хвостика з тіста можна сміливо відщипувати, він вам не потрібен.
Хінкалі варяться у великій кількості сильно киплячій підсоленої води і періодично помішуються, хоча грузини не заважають, вони різкими ривками крутять каструлю.
Є хінкалі правильно руками, схопивши за верхній хвостик і після першого укусу випиваючи отриманий усередині бульйон. Тепер ви знаєте, як приготувати грузинські хінкалі будинку.
Як правильно і смачно приготувати домашні хінкалі
Інгредієнти: філе яловичини – 250 г; свинина жирна – 200 г; цибуля – 2 шт.; борошно – 1/2 кг; сіль; часник – 2 зубки; перець зелений гострий – 1 стручок; перець мелений чорний; петрушка – 1 пучок; коріандр – 1/2 ч. ложки; перець мелений червоний; м'ясний бульйон – 120 мл; вода холодна – 250 мл Приготування Як завжди хінкалі починаються з приготування фаршу. М'ясо, цибулю, часник і зелений гострий перець подрібнюємо за допомогою м'ясорубки або блендера. Після чого додаємо спеції, дрібно нарубану петрушку, сіль. Тепер у фарш потрібно додати м'ясний бульйон і вимішати. Слідкуйте за консистенцією, так як з дуже рідким фаршем буде важко ліпити хінкалі, хоч і відомо, що чим рідше фарш, тим краще хінкалі. Відставте фарш настоюватися і займіться тестом.
Борошно змішайте з холодною водою і сіллю, добре вимісіть. Тісто має вийти досить крутим.
Після цього розкачайте тісто одним великим млинцем товщиною 5-7 міліметрів. За допомогою склянки вирізати заготовки гуртками по всій поверхні тіста. Тепер кожну заготовку окремо необхідно розкачати. Для спрощення ліплення розкачану корж можна покласти в блюдце або в широку і неглибоку миску (наприклад, маленька піала). У центр коржі покладіть столову ложку фаршу і, по черзі защипывая край коржі ліпіть хінкалі. Приготувати хінкалі можна як в каструлі, так і в мультиварці, налив у чашу воду і поставивши в режим «суп». Через час, заздалегідь підсолена вода в мультиварці закипить і можна буде закладати хінкалі.