З безлічі способів приготування сала, копчення залишається самим трудомістким. Але приголомшливий результат закуски спонукає долати можливі труднощі і стимулює до пошуку нових можливостей відтворення того самого ідеального смаку.
Нижче ми розповімо, як коптити сало в квартирі в духовці і розглянемо варіант страви в цибулинні.
Як коптити сало в домашніх умовах в духовці - рецепт?
Інгредієнти: сало – 2-25 кг; часник – 5-7 зубців; цукровий пісок – 50 г; сіль – 150 г; лаврове листя – 3 шт.; горошки чорного перцю – 20 р. Приготування Для початку приготуємо пряну суміш для попереднього маринування сала. Для цього очищаємо і дрібненько рубаємо часник, а листя лавра і горошки чорного перцю розтираємо в ступці або подрібнюємо будь-яким іншим зручним способом. Потім змішуємо отриману масу з підготовленим подрібненим часником, додаємо сіль та цукровий пісок, ретельно перемішуємо і даємо постояти кілька хвилин.
Тим часом промиваємо і витираємо насухо кусень сала, а потім натираємо його з усіх сторін настоявшейся пряною сумішшю. Поміщаємо заготовку в пакет з застібками і закриваємо його, попередньо видавивши по максимуму повітря. Розміщуємо сало для маринування на сім днів у холодильник, щодня відкриваючи пакет, зливаючи утворену рідину і знову упаковуючи, не забуваючи позбутися від надлишків повітря.
Після закінчення відведеного часу промиваємо промаринований кусень сала від залишків солі і спецій і витираємо на сухо. Після цього розміщуємо його на решітці з листом знизу і ставимо в холодильник на добу, для того, щоб стекла зайва рідина.
Тепер приступаємо безпосередньо до копчення сала. Для цього нам знадобиться глибока жаровня зі спеціальними гратами. Вистилаємо дно «хрест-навхрест» довгими листами фольги, щоб вони з великим запасом звисали з боків і повністю покривали боки і дно посудини. Потім насипаємо шар вишневих або яблучних трісок і встановлюємо ґрати опуклою частиною догори. Тепер укладаємо на неї кусень сала шкірою догори, підверніть краї фольги і запечатуємо їх таким чином, щоб над салом вийшов свого роду будиночок з фольги, дах якого жодним чином не повинна стикатися з салом.
Далі ставимо конструкцію на середній вогонь двох конфорок і прогріваємо до тих пір, поки із швів фольги почне просочуватися димок. Витримуємо на вогні всю систему ще п'ять хвилин, а потім ставимо в попередньо розігріту до 65 градусів духовку і коптимо сало протягом п'яти годин. Дверцята духовки повинна бути при цьому відкрита.
По готовності відвертаємо фольгу і даємо йому повністю охолонути. Тепер обертаємо сало плівкою і ставимо на ніч у холодильник. При бажанні можна попередньо зрізати шкірку.
Як правильно коптити сало будинку в цибулинні?
Інгредієнти: сало – 12-16 кг; часник – 5-7 зубців; цибулиння – 2 жмені; вода – 1 л; сіль – 05 склянки; лаврове листя – 3-4 шт.; горошки чорного перцю – 15-20 шт. Приготування Дно підходящої ємності вистилаємо цибулевої лушпинням, кидаємо туди ж лаврове листя, горошки чорного
перцю і сіль, заливаємо водою і прогріваємо до кипіння. В отриманий розсіл занурюємо сало, щоб воно повністю покрилося їм і проварюємо після закипання протягом десяти хвилин. Потім вимикаємо плиту і залишаємо сало в розсолі до охолодження при кімнатній температурі і ще на двадцять чотири години в холодильнику.
Після закінчення часу витягаємо сало з розсолу, покласти в друшляк і даємо добре стекти. Потім натираємо кусень зі всіх сторін попередньо очищеним і видавленим через прес часником, обертаємо фольгою або пергаментним папером і розміщуємо ще на двадцять чотири години в холодильнику. Тепер заготівля готова, можна пробувати, а для зберігання краще покласти її в морозильну камеру.