Кедрові горішки називають справжнім сибірським золотом. Таке звання це північне ласощі отримало завдяки значному запасу корисних властивостей, вітамінів, елементів і речовин, а також своїм чудовим смаковим якостям. Мабуть, єдиним недоліком плодів сибірської сосни, є їх надмірно жорстка шкаралупа, для очищення якій доведеться докласти деякі зусилля.
Як швидко почистити кедрові горішки від шкаралупи в домашніх умовах?
Сибіряки здавна лузали кедрові горішки зубами, роблячи це в три рахунки. Але ми не рекомендуємо ризикувати здоров'ям своїх зубів, та й не у всіх вони такі міцні, як у жителів Сибіру. Крім того, якщо вам необхідно начистити деяку кількість насіння, скажімо, для салату , то такий спосіб зовсім не згодиться на увазі не гігієнічності. Якщо звичайно ви не плануєте цей салатик з'їсти в гордій самоті.
У будь-якому випадку ідеально скористатися для очищення кедрових горішків вже перевіреними хитрощами, що дозволяють максимально спростити процес і завершити його з малими часовими і силовими витратами.
Одним з найшвидших способів очищення кедрових горішків є так звана «шокова терапія». Для її проведення насипаємо плоди сосни на прогріту суху (без масла) сковороду або поміщаємо в духовку при температурі 120 градусів на три хвилинки. За цей час горішки прогріються і їх необхідно негайно висипати в крижану воду з шматочками льоду. Від перепаду температури шкаралупа горіхів розтріскується і її легко можна видалити, придавивши зовсім небагато качалкою і витягуючи бажані ядерця. Але тут дуже важливо не перепечеться горішки щоб уникнути втрати цінних смакових і корисних якостей.
Ще, як варіант, можна замочити кедрові горіхи на тридцять хвилин в окропі, а потім прокатати качалкою або розколоти за допомогою молоточка, розстеливши їх попередньо одним шаром на обробній дошці. Дуже важливо при цьому не пошкодити цілісність ядерець. Таким же способом можна очистити і заморожені горішки, тільки робити це треба швидко, поки шкаралупа не зігрілася і не втратила крихкість.
Необхідно не забувати, що очищені в домашніх умовах кедрові горішки не зберігаються довго і дуже швидко втрачають свої смакові якості. Тому їх слід одразу ж використовувати у їжу, особливо якщо вони перед цим піддавалися заморожуванню або ж замочували у воді.